середа, 22 серпня 2018 14:07

Корупційні кошти можуть почати повертатися у бюджет - експерт назвав умову

Корупційні кошти можуть почати повертатися у бюджет - експерт назвав умову
Повернення крадених активів в Україну значно гальмують старі судді. Фото: znaj.ua

Крадені кошти почнуть повертати в держбюджет, коли корупційні справи буде розглядати Вищий антикорупційний суд, а не представники старої системи.

Про це в коментарі Gazeta.ua сказав директор економічних програм Українського інституту майбутнього Анатолій Амелін.

"Імовірність, що антикорупційні органи повернуть до бюджету частину крадених грошей, є. Сьогодні світ стає прозорим - усі транзакції, телефонні розмови, листування, іншу інформацію можна зібрати. І зробити це значно легше, ніж 10 років тому.

Повернення коштів проводиться на підставі рішення суду. Якщо йдеться про активи, які перебувають не в українській юрисдикції, необхідно використовувати відповідні міжнародні процедури. Перші кроки ми можемо побачити в перший рік роботи антикорупційного суду", - сказав Амелін.

Він назвав дві перешкоди, які гальмують повернення крадених активів в український бюджет.

"Кошти можна знайти, можна встановити історію транзакції. Але щоб порушити кримінальне провадження і мати законну підставу ці гроші вилучити, необхідно встановити зв'язок між потенційним злочинцем і виявленими активами. У світі не так багато успішних справ, коли це було доведено правоохоронними органами навіть розвинених країн.

Друга проблема - це наша судова система, не здатна сама себе судити. Якщо подивитися на декларації суддів, майже у 60 відсотків є активи чи активи їх родичів, походження яких вони не зможуть пояснити. Судді бояться прецеденту, бояться опинитися на місці тих, щодо кого вони ці справи розглядають. Це одна з причин, чому НАБУ і міжнародні організації наполягали на створенні окремого антикорупційного суду". - пояснив Амелін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ситник повідомив, коли почнуть садити корупціонерів

За інформацією НАБУ, українські можновладці реалізують корупційні схеми за участі компаній, зареєстрованих у понад 23-х країнах світу на трьох континентах. У відомстві підрахували, що збитки, завдані державним інтересам за участю іноземних контрагентів, складає 1,84 млрд грн, $22,07 млн, €12,03 млн.

Зараз ви читаєте новину «Корупційні кошти можуть почати повертатися у бюджет - експерт назвав умову». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі