вівторок, 08 вересня 2020 20:00

Кордон України з Білоруссю може перетворитись на місце для прогулянки російської армії

Якщо Олександр Лукашенко збереже владу у Білорусі з подальшим її ослабленням чи там прийде до керівництва людина, підконтрольна Кремлю, то українсько-білоруський кордон може перетворився на зону вразливості. Про це в інтерв'ю журналу "Країна" сказав міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Автор: Тарас Подолян
  Якщо недружні дії Білорусі продовжуватимуться і ризики зростатимуть, Україна готова йти на жорсткі кроки, каже Дмитро Кулеба.
Якщо недружні дії Білорусі продовжуватимуться і ризики зростатимуть, Україна готова йти на жорсткі кроки, каже Дмитро Кулеба.

"Це може відбутися за умови вливання Білорусі в Росію в рамках союзної держави. У разі приходу там до влади людини, яка буде повністю підконтрольна Кремлю. Або якщо Лукашенко збереже владу, але стане настільки ослабленим, що не зможе казати Росії "ні". Наприклад, у питанні вагнерівців він почув Москву, а не Київ", - сказав Кулеба.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лукашенка і 29 білоруських чиновників внесли до санкційного списку



Будь-яке ослаблення суверенітету Білорусі негативно впливає на безпеку України, каже міністр.

"Будь-яке зміцнення позицій Росії в Білорусі – це зростання загроз для нас. Це й економічні ризики, коли можна впливати на постачання товарів промисловості в Україну. І безпекові – використання білоруського кордону для операцій. Величезний кордон України з Білоруссю не повинен перетворитися на місце для безтурботної прогулянки російських спецслужб або армії", - зауважив керівник МЗС.

Щодо оцінки ситуації у Білорусі, то Кулеба сказав: "Білоруське суспільство не сприймає результатів виборів. Не вважає їх справедливими та чесними. Для нас це головний індикатор. По-друге, насильство правоохоронців щодо протестувальників неприпустиме. Третій чинник, який впливає на нашу оцінку подій: маємо мислити на крок, а краще на два вперед. Куди приведуть події в Білорусі з точки зору нашої безпеки. Насамперед мова про потенційне зміцнення позицій Росії в Білорусі".

"Якщо недружні дії Білорусі продовжуватимуться і ризики зростатимуть, ми готові йти на жорсткі кроки. Навіть далі, ніж виклик посла на консультації", - заявив Дмитро Кулеба.

Інтерв'ю з міністром закордонних справ Дмитром Кулебою читайте у журналі "Країна" у четвер, 3 вересня.

9 серпня у Білорусі відбулися вибори. За даними тамтешньої ЦВК, 80,1% отримав Олександр Лукашенко, а його суперниця Тетяна Тихановська - 10,1%. Це викликало хвилю масових протестів, які тривають четвертий тиждень. Влада застосовує щодо білоруських громадян насильство.

При цьому Лукашенко залишається особою, яка виконує обов'язки президента Білорусі.

ЄС не визнав результатів виборів у Білорусі.

Зараз ви читаєте новину «Кордон України з Білоруссю може перетворитись на місце для прогулянки російської армії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі