середа, 16 вересня 2020 20:15

Конституційний суд визнав неконституційними деякі положення закону про НАБУ

Конституційний суд визнав неконституційними деякі положення закону про НАБУ
Окремі положення закону визнали неконституційними. Фото: НАБУ

Велика палата Конституційного суду України розглянула подання 50 народних депутатів та визнала неконституційними окремі положення закону "Про Національне антикорупційне бюро України".

Визнали такими, що не відповідають Конституції положення щодо наділення президента України повноваженнями утворювати НАБУ, призначати на посаду та звільняти з посади директора, визначати 3 осіб до складу комісії з проведення конкурсу на зайняття посади глави відомства,визначати одного члена комісії зовнішнього контролю для проведення аудиту ефективності діяльності НАБУ, повідомляють у КСУ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Зеленського прокоментували рішення КСУ щодо Ситника

Верховна Рада має невідкладно привести положення законодавства у відповідність до цього рішення.

Положення втрачають чинність через 3 місяці з дня ухвалення рішення 16 вересня.

Артем Ситник є першим і єдиним директором НАБУ. Орган створили 2015-го на вимогу Міжнародного валютного фонду та Європейської комісії для запровадження безвізу з Євросоюзом.

Конституційний суд визнав неконституційним призначення Ситника главою НАБУ. Орган заявив, що експрезидент Петро Порошенко перевищив свої повноваження, видаючи указ про призначення директора.

Президент Володимир Зеленський, після свого обрання на посаду глави держави, намагався звільнити Ситника, але його не підтримала Рада.

Наразі чинний директор НАБУ продовжує працювати, адже рішення КС не означає його автоматичного звільнення. Представник президента у конституційному суді Федір Веніславський вважає, що з юридичного погляду Ситник більше не може виконувати повноваження глави бюро, оскільки указ про його призначення втратив чинність.

Зараз ви читаєте новину «Конституційний суд визнав неконституційними деякі положення закону про НАБУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі