субота, 31 жовтня 2020 19:48

Конституційний суд діяв відповідно до Конституції - експерт

Конституційний суд діяв відповідно до Конституції - експерт
Експерт зауважує, що в нас немає інтелектуальної спроможності, щоб вирішити конституційну кризу. Фото: ТСН

В Україні триває конституційна криза. І зараз ситуація в країні вийшла за межі Конституції, розповідає для Gazeta.ua філософ Сергій Дацюк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мітингарів акції протесту під КСУ затримували

"НАБУ, НАЗК й інші антикорупційні органи - неконституційні утворення. Їх потрібно було ввести в Конституцію і стало б зрозуміло, хто відповідає за призначення, які їхні функції".

Висувати претензії Конституційному суду марно. Він нічого не порушив, бо діяв відповідно до Конституції, каже Дацюк.

"Ситуація з Конституцією почала погіршуватись тоді, коли створили неконституційні органи. Думали змінити Конституцію, але все відтягували. Політичні сили не можуть домовитися про оновлення основного закону держави. І немає політичного лідера, який виступатиме за це (оновлення, - Gazeta.ua). Тому маємо серйозну державну проблему, яка вийшла за конституційні межі. Вихід з цієї ситуації можливий лише в середині політичного компромісу. Але жодна з політичних сил не пропонує ніякого вирішення (ситуації, - Gazeta.ua)".

Не можна спрогнозувати ситуацію з КС, бо вона не піддається ані політичному, ані конституційному аналізу, заявляє Дацюк.

"Давно потрібно було змінити Конституцію, але ніхто цього не робив. А тепер ми в такій ситуації, коли Конституційний суд може на конституційних підставах припинити боротьбу з корупцією, бо вона неконституційна. Люди вимагають, щоб судді відмінили своє рішення, яке відповідає Конституції. Якби ми все внесли до закону, тоді могли б в чомусь звинувачувати КС".

Позитивного сценарію вийти з кризи у жодної зі сторін немає, вважає філософ.

"Ми весь цей час створювали органи для боротьби з корупцією, а Конституцію не міняли. Тому це без сенсу все. Рішення Конституційного суду конституційно вмотивоване. А президент не може його відмінити, бо це неконституційно. Кожна подальша дія лише погіршує ситуацію. В нас немає інтелектуальної спроможності, щоб подолати цю ситуацію, запропонувати нову Конституцію чи вирішити кризу".

У вівторок стало відомо, що Конституційний суд визнав неконституційною статтю, яка передбачає покарання за недостовірне декларування.

У НАЗК заявили, що через рішення КСУ закриють реєстр електронних декларацій.

Президент Володимир Зеленський терміново скликав засідання РНБО, де йшлося про загрози національній безпеці.

30 жовтня біля Конституційного суду України пройшла громадська акція "Відправимо суддів-зрадників до Ростова".

Зараз ви читаєте новину «Конституційний суд діяв відповідно до Конституції - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі