четвер, 17 лютого 2011 09:47

Конгресмени США нагадали Грищенку про демократію та свободу слова

Конгресмени США нагадали Грищенку про демократію та свободу слова

Американські конгресмени занепокоєні станом політичних свобод в Україні.

Про це заявила співголова українського кокусу у Конгресі, конгресмен з Огайо Марсі Каптур в інтерв'ю Голосу Америки, коментуючи зустріч з міністром закордонних справ Костянтином Грищенком та послом України у США Олександром Моциком.

За її словами, найважливішим питанням, яке обговорювалося було "наше занепокоєння станом політичної свободи і розвитком демократії в Україні".

"Наш фокус насамперед був на питанні політичних свобод. У останньому дослідженні, проведеному Freedom House, Україна опустилася з категорії "Вільних" у категорію "Частково вільних держав". Це пов'язано з тиском на ЗМІ і придушенням свободи слова, з маніпуляціями у судовій системі і з нечесно проведеними виборами", - зазначила Каптур.

"Ці проблеми особливо непокоять членів американського Конгресу. І той факт, що Freedom House понизив Україну у рейтингу, є серйозним свідченням погіршення ситуації. Ми висловили свою думку у розмові з міністром та послом. Ми сподіваємося що вони нас почули", - уточнила конгресмен.

"У мене склалося таке враження, що пан Грищенко, можливо, не повною мірою зрозумів глибину нашого занепокоєння.Він говорив про те, що в Україні будують дієздатну гілку виконавчої влади. Я сподіваюся, що під час подальшої роботи Комісії зі стратегічного партнерства, те, що ми сказали, таки буде почуте українською стороною", - заявила вона.

В той же час конгресмен вкотре підкреслила, що про застосування санкцій поки не йдеться.

"Я вважаю, що в першу чергу все має вирішуватися методом діалогу. Ми вдячні, що ці посадовці подолали такий довгий шлях, щоб зустрітися з нами. Це дуже добрий знак", - зазначила вона.

"Важливо, щоб українські ЗМІ залишалися відкритими до різних точок зору. У демократичному суспільстві потрібно вміти приймати критику. Це не завжди легко, але це частина розвитку політично вільного суспільства", - резюмувала конгресмен.

Зараз ви читаєте новину «Конгресмени США нагадали Грищенку про демократію та свободу слова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі