понеділок, 05 серпня 2019 12:26

Комуністи через суд хочуть повернутися у велику політику

Комуністи через суд хочуть повернутися у велику політику
Петро Симоненко та КПУ просять суд скасувати наказ Мін'юсту від 23 липня 2015 року. Фото: KP.UA

Окружний адміністративний суд Києва відкрив провадження за позовом лідера Комуністичної партії України (КПУ) Петра Симоненка і Компартії проти Міністерства юстиції України.

Позивачі просять суд скасувати наказ Мін'юсту від 23 липня 2015-го. Ним затвердили правовий висновок комісії про невідповідність діяльності, найменування та символіки КПУ вимогам закону про декомунізацію, повідомляє прес-служба суду.

Позов подали у липні поточного року. Справу розглядатимуть без виклику сторін.

П'ятий президент України Петро Порошенко підписав закон про декомунізацію 15 травня 2015-го. У липні того ж року міністр юстиції Павло Петренко анулював статус і права Компартії України, Компартії (оновленої), та Компартії України робітників і селян.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Симоненко та Компартія позиваються до Мін'юсту

"Після прийняття законів була створена незалежна комісія, яка протягом місяця проводила перевірку на відповідність 3 комуністичних партій в Україні - КПУ, Компартія (оновлена) і Комуністична партія України робітників і селян. На основі висновків комісії я підписав 3 накази, які визначають, що компартії України, зокрема у своїй діяльності, найменуванні, символіці, статуті та програмі не відповідають вимогам ч. 2 ст. 3 закону "Про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки", - заявив тоді Петренко.

Пакет законів про засудження комуністичного і нацистського тоталітарних режимів ухвалила Верховна Рада 9 квітня 2015-го. Документи забороняли радянську символіку, засуджували режими, відкривали архіви радянських спецслужб і визнали борцями за незалежність України Українську повстанську армію.

Зараз ви читаєте новину «Комуністи через суд хочуть повернутися у велику політику». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі