пʼятниця, 16 травня 2008 07:59

Компанія, за яку сваряться Тимошенко і Ющенко, розкрила своїх партнерів

Компанія Vanсo Energy Company (США), яка виграла через дочірню компанію Vanсo International Ltd. перший відкритий конкурс, що проводиться, і уклала в жовтні 2007 р. з Кабінетом міністрів України угоду про розподіл продукції (УРП), що видобуватиметься в межах Прикерченської ділянки надр континентального шельфу Чорного моря, розкрила своїх стратегічних партнерів у проекті з розробки даної ділянки.

Про це повідомив старший віце-президент Vanco Energy Company, член ради директорів Vanco Prickerchenska Ltd. Джеф Мітчел.

За його інформацією, в пул інвесторів входять міжнародні інвестиційні компанії та найбільший український енергетичний холдинг. Зокрема, окрім самої компанії Vanco, фінансовими партнерами в цьому проекті виступають "Донбасівська паливно-енергетична компанія" ("ДТЕК"), Integrum Technodgies Ltd. (дочірня компанія великого австрійського інвестиційного холдингу) і Shadowlight Investments Ltd. (інвестиційна компанія російського бізнесмена Євгена Новицького).

При цьому Дж.МІТЧЕЛ зазначив, що обсяг фінансування за проектом, який забезпечать інвестори в найближчі 8 років, становитиме більш як 330 млн. дол., а загальна сума інвестицій в дослідження і розробку наданої ділянки шельфу становитиме не менш як 15 млрд. дол., технічне забезпечення проекту бере на себе Vanco.

Мінприроди своїм наказом (N226 від 25 квітня 2008 року) доручило Державній геологічній службі анулювати ліцензію компанії Vanco Prickerchenska Ltd. Після чого, компанія Vanco почала міжнародну арбітражну процедуру проти уряду України і заявила, що вважає незаконним наказ Мінприроди про анулювання ліцензії.

Міністр охорони навколишнього природного середовища України Георгій ФІЛІПЧУК не виключає, що в передачі американській компанії Vanco права на розробку шельфів Чорного і Азовського морів зацікавлені фінансово-промислові групи України.

Прем`єр-міністр Юлія ТИМОШЕНКО заявила, що Vanco планує продати право на використання надр Чорного моря, можливо, "Газпромові".

Ю.Тимошенко переконана, що розробкою родовищ нафти і газу на шельфі Чорного моря може займатися НАК "Нафтогаз України". 

"Найбільш перспективні ділянки (шельфу - УНІАН) повинні бути віддані "Нафтогазу" і розроблятися державними можливостями", - зазначила Тимошенко.

Зі свого боку Президент України Віктор Ющенко розцінив вислови прем`єр-міністра Юлії Тимошенко щодо лобіювання ним інтересів компанії Vanco як некоректні і безпідставні.

"Замість того, щоб забезпечити нормальну роботу стратегічного інвестора і контролювати його діяльність, прем`єр-міністр намагається адміністративними методами підпорядкувати собі роботу цілої енергетичної галузі, нехтуючи міжнародними правилами і порядками, а також міжнародним іміджем України, - передала слова Президента його прес-секретар Ірина Ваннікова.

Зараз ви читаєте новину «Компанія, за яку сваряться Тимошенко і Ющенко, розкрила своїх партнерів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі