пʼятниця, 10 грудня 2021 16:06

Компанія, пов'язана з Арахамією, отримує прибуток з імпорту електроенергії в Україну – розслідування

Автор: ALEX KUZMIN
 

Енергокризою "скористався" голова фракції "Слуга народу" у Верховній Раді Давид Арахамія, який пов'язаний із компанією, що отримує прибуток з імпорту електроенергії в Україну.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

Імпорт електроенергії здійснюється за класичною схемою із фірмою-прокладкою Vector Energy Innovation, яка, пишуть ЗМІ, змогла "відсунути" від білоруських дротів Енергоатом. Компанія зареєстрована в ОАЕ. Автори зазначають, що Білорусьенерго продає Vector Energy електрику за $59 за МВт-год., а та продає українським компаніям за $100 за МВт-год.

"Отже, на рахунках арабського посередника осідає $40 із кожної МВт-години, проданої білорусами українцям", - ідеться в матеріалі.

Якщо перевірити адресу, яка зазначена як офіс Vector Energy Innovation у Дубаї, то на ньому є кілька десятків компаній: "Грунтуючись на цьому, можемо припустити, що Vector Energy Innovation - це компанія з так званих фірм масової реєстрації", - пишуть автори.

Підписувачем компанії є Тар'ям Матар Мохамед Тар'ям. Людина з таким самим ім'ям є директором і співвласником Industrial Innovation Group (ОАЕ), яка стала власником і правонаступником української ЄДАПС, і яку піарить Давид Арахамія. Концерн ЄДАПС був монополістом у виготовленні держбланків і паспортів для українців, яким займався заступником голови ГМС, регіонал Василь Грицак. Власники ЄДАПС були помічниками Грицака. 2016 року консорціум ЄДАПС ліквідували. Його правонаступником став Industrial Innovation Group Тар'ям Матар Тар'яма (понад 23% акцій). У жовтні 2019-го в рамках програми "Держава в смартфоні" Давид Арахамія запропонував обміняти паспорти українцям і залучити Industrial Innovation Group. Андрій Первушин - гендиректор компанії, раніше був одним із посадових осіб ЄДАПС. У жовтні 2019 року Тар'ям познайомився з Давидом Арахамією. 16 жовтня Тар'ям підписав угоду на інвестиції в "Аркаду" на $2 млрд у рамках просування блокчейн. Інтереси IIG Арахамія почав просувати у серпні 2019-го. У грудні Арахамія і Тар'ям брали участь у заходах у посольстві ОАЕ. Давид Арахамія є членом групи міжпарламентських зв'язків з ОАЕ. На початку січня 2020 року з'явилися повідомлення, що Арахамія нібито літав в ОАЕ на зустріч із Сидоренком.

"Тар'ям Матар Тар'ям і Андрій Первушин навряд чи є кінцевими бенефіціарами компаній, підписантами яких вони стали. Схема, подібна до прокладання на імпорті електроенергії їз Білорусі, уже працювала в Україні за іншої влади. До подібної схеми вдавалася і родина Януковича під час торгівлі нафтопродуктами через компанії Курченка", - ідеться в публікації.

Зараз ви читаєте новину «Компанія, пов'язана з Арахамією, отримує прибуток з імпорту електроенергії в Україну – розслідування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі