понеділок, 04 вересня 2017 13:17

Коломойський втратив на Роттердам+ більше 1 млрд грн - експерт

Коломойський втратив на Роттердам+ більше 1 млрд грн - експерт
Підприємства Коломойського споживають близько 6% від загального промислового споживання електроенергії в Україні. Фото: Патріоти України

Баталії навколо формули утворення цін на вугілля Роттердам+ є не більше, ніж новим витком давньої війни двох найбільших олігархічних груп за тарифи для промислових споживачів, вважає оглядач "НВ Бізнес" Андрій Леденєв.

"Витрати на електроенергію в собівартості феросплавних заводів групи Приват Ігоря Коломойського, доходять до 50%. ФПГ протягом багатьох років постійно веде боротьбу за зниження тарифів для промисловості (історія не нова). Мета проста – мати максимально низький неринковий тариф на е/е в Україні, щоб продавати свою продукцію за ринковими цінами", - пише Андрій Леденєв.

Експерт зазначив, що із запровадженням нової методики розрахунку ОРЦ боротьба ФПГ отримала новий виток. Підприємства Коломойського споживають близько 6% від загального промислового споживання електроенергії в Україні.

"Різниця між старим і новим тарифом для промисловості – 20 коп. (був 1,4 грн, став 1,6 грн). Це означає, що із запровадженням нової методики ОРЦ його підприємства переплачують 1 млрд грн на рік порівняно з попереднім періодом", - заявив Леденєв.

За словами експерта, мета Ріната Ахметова – також заробляти більше.

"І тут завдання ФПГ – домогтися високої ціни на вугілля. В ідеалі продавати за світовими цінами і піти від ручного регулювання. Адже свої феросплави Коломойський теж за світовими цінами продає. Фактично НКРЕКП і пішов на квазіринковий механізм, прив'язавши в е/е тарифах вугільний компонент до цін на основному європейському хабі", - зазначив оглядач Андрій Леденєв.

Він також додав, що якщо НКРЕКП стане на бік Коломойського і скасує поточну методику розрахунку ОРЦ, український вуглепром (з його високою собівартістю видобутку у держшахт і кредитними обтяженнями у приватників) чекають нелегкі часи.

3 березня 2016 року НКРЕКП прийняла постанову №289, в якій затвердила нову методологію розрахунку оптової ринкової ціни електроенергії (ОРЦ). Згідно з цієї методологією, вугільна складова у тарифі на електроенергію заснована на котируваннях вугільного хаба ARA (Роттердам) + доставка в український порт.

27 квітня 2016 року КМУ прийняв постанову №315, якою урівняла ціни на газ для промисловості та населення. Цим самим рішенням визначена формула ціни газу, в основі якої лежать котирування в європейському хабі NCG (поблизу німецького міста Дюссельдорф) + доставка до українсько-словацького кордону.

17 серпня 2017 року співробітники НАБУ провели обшуки в приміщенні Національної комісії з регулювання електроенергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) у справі, пов'язаній з твердженням формули Роттердам+.

На думку житлово-комунального господарства, радник Юлії Тимошенко з енергетичних питань Олексій Кучеренко, наступним кроком НАБУ має стати розслідування газової формули "Дюссельдорф+".

Зараз ви читаєте новину «Коломойський втратив на Роттердам+ більше 1 млрд грн - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі