вівторок, 05 серпня 2014 12:22

Коломойський тягне ковдру Тігіпка - експерт

Коломойський тягне ковдру Тігіпка - експерт
Віктор Таран Фото: radiosvoboda

Майбутні парламентські вибори 26 жовтня можуть відбутися за старою змішаною системою - із закритими списками, 5% прохідним бар'єром та з меншою кількістю днів передвиборчої кампанії. Така система унеможливить оновлення парламенту. Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповів політолог Віктор Таран.

 За якою системою проходитимуть парламентські вибори?

- Частина політиків зацікавлена в тому, аби на виборах дозволили балотуватися блокам. Про це свідчать перемовини, які нині тривають в Раді. Парламентарі виступають за стару систему - із закритими списками. Це кулуарні домовленості, ціль яких - не допустити до Ради такі демократичні сили як "Воля", "Демократичний альянс" чи "Громадянська позиція". Крім того, влада пропонує зменшити передвиборчу кампанію з 60 до 45 днів.

Чим небезпечна змішана система?

- В умовах цейтноту виборчих перегонів в мажоритарних округах виграватимуть ті, хто має доступ до ресурсів. Зокрема, медіа та фінансових потоків. В Раді активно обговорюють різні можливі сценарії. Пропонують навіть скасувати мажоритарну систему. Натомість, запровадити виключно пропорційну.

У чому полягає основна перевага мажоритарної моделі?

- Буде багато непідконтрольних людей, які захочуть вести самостійну гру. Маючи певний ресурс, вони можуть себе проявити. Це нікому не вигідно. Дніпропетровська, Одеська та Харківська області належать до сфери впливу Ігоря Коломойського (губернатора Дніпропетровщини - "Gazeta.ua"). Тому є загроза, що в цих регіонах по мажоритарних округах оберуть виключно його людей. Тоді влада отримає велику коаліцію з близько 60 мажоритарних депутатів, які вестимуть гру Коломойського.

Коломойський тисне на центральну владу?

- Так. Свідченням цього були проблеми в Яценюка зі змінами до бюджету. Під час голосування каменем спотикання була якраз позиція Коломойського (зміни передбачають підвищення ренти на видобуток нафти та газу. Найбільше від цього постраждає бізнес Коломойського - "Gazeta.ua" ). Він зумів натиснути на прем'єр-міністра, пішовши лиш на незначні поступки. І це з невеликим представництвом у парламенті. А що буде після виборів, коли у нього буде кілька десятків своїх нардепів?

Яку гру затіяв Сергій Льовочкін?

- У нього один інтерес - отримати депутатську недоторканість і повернутись у велику політику. Сьогодні групою Льовочкіна умовно можна вважати частину фракції "Удару". Цього недостатньо. Адже в перспективі кримінальні справи можуть порушити і проти Льовочкіна. Йому вкрай необхідно зайти в парламент, аби себе захистити. При правильному фінансовому плануванні в деяких областях він може пройти. Це Чернігівська, Житомирська, Кіровоградська області - бідніші регіони. Як показує практика, люди там голосують часто за матеріальні вигоди.

Хто зацікавлений в блокуванні закону про відкриті списки?

- Нинішня влада, олігархи. Їм вигідно контролювати своїх висуванців та впливати на політичні процеси в країні. Партія "Батьківщина" запропонувала законопроект про відкриті списки. Вчитавшись у документ, бачимо, що партія залишає за собою право розставити депутатів у списку на свій розсуд. Бо незалежні від керівництва партії депутати - реальна небезпека старому режимові.

Наскільки майбутній парламент оновиться?

- Якщо буде стара система, то молода політична кров у стару систему не ввіллється. Незаангажованим силам буде неймовірно складно потрапити в парламент. Єдиний варіант - об'єднатись в одну потужну коаліцію.

Кого з теперішніх політсил в новій Раді точно не побачимо?

- Комуністів і "регіоналів". Вони орієнтувалися на Росію, а нині рейтинг несприйняття РФ в Україні - понад 85%. Розіграти карту дружби з Росією не вдасться. Вивільнилась ніша, яка багато років працювала з Партією регіонів. Цю нішу перебирає на себе Коломойський. Він практично контролює весь розгублений та дезорієнтований електорат Тігіпка. Крім того, в дніпропетровського олігарха є свій політичний проект "Україна майбутнього". Він буде його "розкручувати" і підтягуватиме до себе прихильників Тігіпка.

Який цей "втрачений електорат Тігіпка"?

- Поміркований проросійськи орієнтований сегмент. Це представники малого та середнього бізнесу, які вимагають чітких правил гри. Водночас, з обережністю сприймають ЄС, НАТО, не в захваті від українізації.

Чи вдасться уникнути спекуляцій під час виборів на Донбасі та в Криму?

- Малоймовірно. Швидше за все ці регіони повноцінно не проголосують. Вперше проросійські сили не матимуть підтримки і не потраплять до парламенту. Мажоритарні вибори в Криму провести неможливо. Дуже складно буде це зробити в Донецьку та Луганську. Парламент недорахується по Криму 12 мажоритарників і 50-60 від Донбасу. Явка буде дуже низькою. Не зрозуміло, хто кого обиратиме. Це відкрите поле для маніпуляцій і корупції.

 

Зараз ви читаєте новину «Коломойський тягне ковдру Тігіпка - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі