пʼятниця, 26 листопада 2021 07:36

"Коломойський сяде. Зеленський здасть його з потрухами" – Данилюк

"Коломойський сяде. Зеленський здасть його з потрухами" – Данилюк
Колишній міністр фінансів і екссекретар Ради нацбезпеки і оборони Олександр Данилюк: "Коломойський украв 5,5 мільярда доларів. Він має відповісти". Фото: Анатолій Гаєвський

Олігарх Ігор Коломойський зберіг вплив на президента Володимира Зеленського. Однак йому не вдасться уникнути відповідальності перед західним правосуддям. Про це в інтерв'ю Gazeta.ua сказав колишній міністр фінансів і секретар Ради нацбезпеки і оборони Олександр Данилюк.

"Проти Коломойського тривають судові процеси. Один – у Лондоні, заморозив усі його активи по світу. Найближчим часом очікується рішення, яке буде дуже неприємною несподіванкою для Коломойського. Друге – розпочали кримінальні справи у Сполучених Штатах Америки. Він сяде за ґрати за відмивання грошей, здобутих злочинним шляхом", - каже політик.

За його словами, ці справи сильно тиснуть на Коломойського. Від цього виграє Зеленський. Олігарх стає залежним від президента, бо той може різними шляхами дозволити вивезти його з України.

"Саакашвілі теж якось прокинувся у Польщі і проривався назад через кордон. Тому Коломойський дає свій канал "1+1" у повне користування Офісу президента. Підконтрольні йому депутати зараз повністю під Зеленським, зокрема у "Слузі народу" їх 35-40. Голосують, як зайчики. Раніше Коломойський шантажував ними. Зараз уже ні", - додав Данилюк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Путін може напасти на новорічні свята. Або 8 грудня" – Олександр Данилюк



Він вважає, що в якийсь момент західні партнери дотиснуть Зеленського і він видасть олігарха правосуддю.

"Зеленський, як надійний партнер, здасть його з потрухами, - говорить Данилюк. - Коломойський украв 5,5 мільярда доларів. Він має відповісти. Якщо це відбудеться – стане сигналом для всіх інших. Зеленський може боротися з Ахметовим, Пінчуком. Але вони дивляться і питають: а де Коломойський? Тому Зеленський не може займатися деолігархізацією, поки поруч Коломойський, який довів найбільший банк до банкрутства. А скільки ще вкрадено через "Укрнафту"? Мільярди. Зеленський вважав, що це некомандна поведінка - порушувати такі питання. Але ж не плутайте команду і банду", - наголосив Данилюк.

Данилюк упевнений, що поки Коломойський почувається в безпеці лише в Україні.

"До останніх президентських виборів Коломойський жив у Швейцарії. Потім полетів в Ізраїль, має там громадянство. Але там теж зрозумів, що безпека не гарантована. Приїжджає в Україну, де Конституція гарантує, що не може бути екстрагований", - зазначив політик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Не відходить ні на крок" – Данилюк розповів, чому Зеленський не позбудеться Єрмака

2016 року Приватбанк було націоналізовано. НБУ докапіталізував його на $5,5 млрд. У грудні 2017 року Високий суд Лондона розпорядився заморозити по всьому світі активи Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова на $2,6 млрд щодо кожного. Саме на таку суму націоналізований Приватбанк позивається у Великобританії проти колишніх власників. За час розгляду справи відсотки накопичуються і загальна сума претензій вже сягнула $3 млрд. Є позов і в Америці за організацію "зухвалих шахрайських схем" і відмиванні коштів у США. Компенсувати завдані збитки банк намагається через тамтешній суд. У позові, поданому 21 травня 2019 року до Канцелярського суду американського штату Делавер, Приватбанк заявляє, що "схема" передбачала виведення на Кіпр сотень мільйонів доларів, залучених у населення у вигляді депозитів.

Зараз ви читаєте новину «"Коломойський сяде. Зеленський здасть його з потрухами" – Данилюк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі