пʼятниця, 20 вересня 2019 09:53

Коломойський міг купити депутату мандат в Австрії — DW

Коломойський міг купити депутату мандат в Австрії — DW
Партія та сам депутат усе заперечують. ФОТО: "Радіо Свобода"

Український олігарх, екс-власник Приватбанку Ігор Коломойський разом із бізнес-партнерами Ігорем Палицею та сином екс-міністра юстиції Максимом Лавриновичем могли купити мандат депутату в парламенті Австрії. Ціна — 10 млн євро готівкою у двох валізах.

Про це повідомило Deutsche Welle.

Докази

Медіа спирається на заяву депутата Національної Ради Петера Пільца від 16 вересня. Він заявив, що має свідчення під присягою від двох наближених до керівництва Австрійської партії свободи (АПС) осіб, які нібито брали участь у змові щодо продажу мандату українським бізнесменам. Пільц не назвав імена олігархів, утім DW отримав копію позова. У ньому прізвища Коломойського, Палиці та Лавриновича. Ці ж прізвища називає віденське видання Profil.

Свідчення Пільц отримав із судових документів. Якийсь Ернст Н. 2016-го позивається до функціонерів АПС, бо йому не виплатили 2 млн євро за посередництво між депутатом і партією. Цей Ернст під присягою заявив — був присутній на зустрічах, де за прохідне місце для конкретного депутата українські бізнесмени обіцяли 10 млн євро. 4 млн євро - до парткаси АПС, по два - одному з керівників партії та самому Ернсту за посередництво. Посередництво полягало в тому, що саме Ернст нібито звів депутата з функціонерами АПС.

Кому могли купити мандат олігархи?

Ідеться про представника АПС Томаса Шелленбахера. У попередньому скликанні він був співголовою групи зв'язків з Україною. Його кар'єру DW називає "дивною". Шелленбахер — інженер, власник інженерного бюро з провінційного міста Санкт Леонгард ам Форст. Він мав непрохідне місце у списку АПС, утім троє депутатів перед ним "один за одним" відмовилися від місць у парламенті. Сам Томас виступив у парламенті кілька разів.

DW вказує, що Шелленбахер міг познайомитися з Коломойським ще 2012-го, коли його фірма IBS Umwelt- und Verkehrstechnik GmbH будувала водоочисну станцію в Буковелі, співвласником якого є український олігарх. Із Палецею його може пов'язувати купівля готелю "Панганс" в австрійському місті Земмерінг. Палиця був виконавчим директом і співвласником фірми, яка купила "Панганс" разом із фірмою майбутнього депутат Шелленбахера.

Позиція АПС та Шелленбахера

Адвокати функціонерів АПС і самого депутата заперечують слова Ернста Н., що отримали "українські мільйони".

Нинішній стан справи

У першій судовій інстанції Ернст Н., який нібито був посередником, програв справу. Нині йде розгляд апеляції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заплатить за все населення: який "компроміс" влада готує для Коломойського щодо Приватбанку

Ігор Коломойський — український олігарх, екс-власник націоналізованого 2016-го Приватбанку.

У рейтингу найбагатших людей світу за версією американського журналу Forbes Коломойський у березні 2019-го посів 1941-е місце. Він став одним із семи українців, які потрапили до рейтингу.

Зараз ви читаєте новину «Коломойський міг купити депутату мандат в Австрії — DW». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі