четвер, 18 квітня 2019 16:12

Коли звинувачених у тероризмі випускають на волю — це поганий сигнал. Що сталося зі справою Савченко
10

У ніч на 16 квітня нардепа Надію Савченко та керівника організації "Офіцерський корпус" Володимира Рубана випустили з-під варти. Рішення оголосила суддя Броварського міськрайонного суду Олена Кічинська. Причиною стало закінчення терміну арешту, що сплив 16 квітня.

Автор: УНІАН
  Наступне засідання у справі Рубана-Савченко відбудеться 7 травня.
Наступне засідання у справі Рубана-Савченко відбудеться 7 травня.

Gazeta.ua нагадує про суть справи та дізнається в експертів, чому обох випустили на волю.

У чому підозрюють

Надію Савченко затримали 22 березня торік у Верховній Раді. Перед цим генпрокурор Юрій Луценко показав відео.

  Луценко і Савченко у парламенті 22 березня 2018 року
Луценко і Савченко у парламенті 22 березня 2018 року

Савченко підозрюють у підготовці замаху на життя президента, прем'єр-міністра, членів уряду, народних депутатів, повалення конституційного ладу. Вона нібито змовилася з підозрюваним у тероризмі Рубаном, ватажками ДНР Олександром Захарченком (загинув торік у серпні внаслідок вибуху в ресторані у Донецьку. - Gazeta.ua) та Олександром Тимофєєвим. Після того, за версією слідства, в окупованих Макіївці, Горлівці й Донецьку купила зброю.

Журналістам показали зброю, якою, за версію слідства, мали скористатися обоє зі спільниками для організації теракту. На столах розклали пістолети Макарова з глушниками, постріли до гранатомету РПГ-7, коробки з патронами. Цей арсенал нібито мав ударити по Верховній Раді та центральній час­тині Києва.

  Генпрокуратура та СБУ показали арсенал зброї, які ніби-то готували для терористичного акту.
Генпрокуратура та СБУ показали арсенал зброї, які ніби-то готували для терористичного акту.

Савченко і Рубан провели у СІЗО понад рік. Надія — в ізоляторах СБУ, Лук'янівському і Чернігівському. Суд 6 разів продовжував їй арешт.

Реакція генпрокурора

На ранок після інформації про вихід у Facebook з'явилася реакція генпрокурора Луценка.

"Судова система тяжко хвора. Закон дозволяє маніпуляції із безкінечними змінами адвокатів. У Савченко таких, які то входили в процес то залишали його, було 8 платних і один безплатний від держави. Причина друга — критично мала кількість суддів у судах. 40 відсотків незаповнених вакансій призводить до того, що відвід навіть одного судді спричиняє передачу справи до іншого суду. Причина третя — небажання окремих суддів виконувати свою роботу. І головне: звільнення з-під варти зовсім не означає зняття обвинувачення", — заявив він.

Також у ГПУ заявили: прокурорів позбавили можливості клопотати у суді про обрання нової міри запобіжного заходу.

Тим часом адвокати Надії заявили, що та планує повернутися до роботи у парламенті.

"Я не втікаю за кордон із України, залишаюся в залі. Я виграю в цьому суді", — заявила Савченко після виходу з-під варти.

Шлях у Верховну Раду

25 травня 2016-го Савченко звільнили з російського полону. Пробула там 709 днів. Її обміняли на Олександра Александрова та Євгена Єрофєєва — захоплених на Донбасі співробітників Головного розвідувального управління РФ.

Була першою у списку партії "Батьківщина" на позачергових виборах до Верховної Ради у листопаді 2014-го.

Автор: Василь Артюшенко, DT.UA
  Савченко йшла першою у списку партії Тимошенко.
Савченко йшла першою у списку партії Тимошенко.

У грудні 2016-го її виключили з фракції. Перед цим зустрілася в Мінську з ватажками ДНР і ЛНР Захарченком і Плотницьким.

Автор: ТАСС
  Савченко - з бойовиками ДНР на окупованих Росією територіях.
Савченко - з бойовиками ДНР на окупованих Росією територіях.

"Єдина помилка, яку, в тому числі, допустила наша команда, нам потрібно було після того, як Надія повернулася додому, переживши колосальні стреси, наполягати на тривалій психологічній реабілітації. Це було би єдине правильне рішення. Мінімум рік. А вона, думаючи що зі сталі, з в'язниці — одзразу на поле політичного бою", — заявляла Юлія Володимирівна.

Думка юристів

Автор: Facebook.com/kseniakravtsova
  Виглядає, ніби справу спустили на гальмах, каже Євген Крапивін.
Виглядає, ніби справу спустили на гальмах, каже Євген Крапивін.

"Процес виглядав заполітизованим. Швидше за все, була якась неформальна вказівка прокурорам і суддям, що Савченко має вийти з-під варти. Спустити справу на гальмах", — каже експерт "Реанімаційного пакету реформ" Євген Крапивін.

Прокурор на процесі поводив себе доволі слабко, допускав затягування і не "бився до останнього" за запобіжний захід. А суддя пасивно сидів і слухав. Така собі апатія з боку прокурора і суду. При цьому адвокати у всій красі отримали для себе трибуну.

На Савченко і Рубана покладаються обов'язки ходити на засідання. З іншого боку, через завантаженість судів засідання відбуваються раз на 2 місяці.

Була апатія з боку прокурора і суду

Обох підозрюють у підготовці до злочину. Виходить, тепер їм ніхто не заважає розпочати цю підготовку, а тим паче вчинити новий злочин. Різниця у тому, що раніше вони сиділи у СІЗО у повній ізоляції від суспільства, а тепер перебувають на волі. Тому можуть впливати на свідків або щось знищити чи підробити.

Запобіжний захід працює, якщо, скажімо, підсудні обіцяють сумлінно себе поводити. Але ж Савченко і Рубан повністю свою вину заперечують і жодним чином не йдуть на будь-яку співпрацю зі слідством. З іншого боку, досі невідомо — дійсно вони готували злочин чи ні. І чи був той фільм ГПУ, який крутили у Верховній Раді, справжнім? Ніхто не знає.

Автор: Facebook
  Вину Савченко і Рубана ніхто не довів. Але ніхто її і не спростував, говорить Олег Березюк.
Вину Савченко і Рубана ніхто не довів. Але ніхто її і не спростував, говорить Олег Березюк.

"У країні, яка перебуває у стані війни, випускають звинувачених у тероризмі. Це поганий сигнал", — говорить правозахисник Олег Березюк.

Важко сказати, чому прокурори так себе повели. Але загальні передчуття складаються не дуже гарні. Вину Савченко і Рубана ніхто не довів. Але ніхто її і не спростував. Не тільки судова, але і правоохоронна система перебуває у кризі. Коли на одного слідчого припадає більше 400 кримінальних справ, то про яке якісне розслідування можна говорити? А потім такі матеріали потрапляють до суду, в якому немає кому їх розглядати. Є суди, в яких тільки один голова. У судовій системі — катастрофа. Реформи так і не відбулося. Для швидкого наведення порядку потрібна лише політична воля президента і підтримка парламенту. А фахівці є.

Коли у воюючій країні випускають звинувачених у тероризмі — це поганий сигнал

У цій справі більше запитань до слідства. Виглядає так, що не допрацювали. І проблема навіть не у Савченко чи Рубані. Якщо інформація прокуратури відповідає дійсності, то є інші, з ким обоє співпрацювали. Котрі і без них можуть виконати що завгодно. Спецслужби це чудово розуміють. Але все залежить від волі керівництва країни. І те, що випустили з під-варти, є опосередкована провина президента Порошенка. Що вимагати від Луценка? Якщо він нефахівець. Його взагалі не мали права призначати на посаду генпрокурора. Сама ж прокурорська система розвалена.

Токсична фігура у політиці

Автор: radiosvoboda.org
  Звільненню міг посприяти Медведчук, каже політолог Володимир Фесенко.
Звільненню міг посприяти Медведчук, каже політолог Володимир Фесенко.

"Не виключено, що Савченко і Рубана звільнили для того, щоб у влади був аргумент. Мовляв, готується реванш", — каже політолог Володимир Фесенко.

Перед другим туром виборів це вигідно команді Порошенка. Є ще одне пояснення. Країна вступила у перехідний період влади. Коли посилився бардак у її структурах. Як мінімум частково президент втратив контроль над судами. Теж саме щодо прокуратури.

Також звільненню Надії та Рубана міг посприяти Віктор Медведчук.

Савченко зможе потрапити до майбутнього парламенту, якщо знайде виборчий округ. Зі слабкими суперниками і якщо у неї будуть гроші. За партійним списком на чолі власної партії шансів — нуль.

Зруйнувала свою репутацію

Вона зруйнувала свій імідж, репутацію. На початку її сприймали, як палкого патріота, а вона фактично виявилася прихильницею примирення із сепаратистами за російським сценарієм. Тому втратила більшість підтримки саме у патріотичному таборі. А для проросійського виборця вона залишається чужою.

  Кар'єра народного депутата Савченко може завершитись, говорить Леонід Швець.
Кар'єра народного депутата Савченко може завершитись, говорить Леонід Швець.

"Надія Савченко стала токсичною фігурю в українській політиці, тому її кар'єра народного депутата може завершитися", — говорить політичний оглядач Леонід Швець.

У Надії велика проблема — її характер, некерованість, вона складна людина. Зараз навіть ті, хто хотів би її якось використати, будуть остерігатися. Навряд чи хтось всерйоз розкручуватиме її на парламентських виборах. Та й у суспільній думці Савченко втратила привабливість, як "народна помста" владі. Це вже відіграна карта. Її можуть використати, як "гарячу картоплю", яку всі політичні гравці від себе відкидають. Прихильники Порошенка вже кажуть: ось Надя скоро перейде до команди Зеленського.

Виглядає так, що справи не було від самого початку. Ми чекали, що після того, як візьмуть Надію, стануться арешти якоїсь організації, російської агентури. Але минув час, і так нікого і не взяли. Не можна виключати, що Надя ще сяде.

Також бачимо, що за 5 років президент Петро Порошенко так і не зміг побудувати повноцінну систему влади, підкорену національним інтересам, а не окремим фінансово-промисловим групам.

Зараз ви читаєте новину «Коли звинувачених у тероризмі випускають на волю — це поганий сигнал. Що сталося зі справою Савченко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі