четвер, 21 листопада 2019 11:00

Коли кампанія в окрузі від $1,5 млн, то чхати на штрафи - експерт про нардепів-прогульників

Коли кампанія в окрузі від $1,5 млн, то чхати на штрафи - експерт про нардепів-прогульників
Вартість виборчої кампанії в окрузі стартує від $1,5 млн, говорить експерт.

Для більшості народних депутатів штрафи за прогули непомітні.

Про це Gazeta.ua сказав голова Комітету виборців України Олексій Кошель.

В організації порахували, що у листопаді 299 народних депутатів із 423 відвідали всі парламентські засідання.

На засіданнях зареєстрували 83% депутатів з "Голосу", 80% - "Слуги народу", 69% "Європейської солідарності", 61% "Опозиційної платформи — За життя", 57% "Батьківщини". Найнижча відвідуваність у депутатів з групи "За майбутнє" - 52%.

"Чим більше у депутатській групі чи фракції бізнесменів, тим менша її активність і законотворчість. І в комітетах і у сесійній залі, - каже Олексій Кошель. - Наприклад, група "За майбутнє" сформована з представників бізнесу.

Вартість виборчої кампанії в окрузі — організаційна робота, реклама, - стартує від $1,5 млн. Тому для тих, хто може залучити такі мегаресурси, втрата частини зарплати в 60 тис. грн може навіть бути непомітною.

Штрафи діють для невеликої кількості депутатів — 10-20%. Які працюють, як чисті політики. Для яких зарплата — основне джерело надходжень до сімейного бюджету. Але для переважної більшості штрафи непомітні. Швидше це привернення уваги — публікуються списки оштрафованих і це зменшує рівень довіри до них з боку виборця.

У парламенті минулого скликання одним із самих результативних депутатів був Віктор Пизеник. Показував участь у голосуваннях на рівні 99%. Водночас не був активним на телешоу, не робив скандальних заяв.

Часто політики викривлено сприймають виконання своїх обов'язків у залі чи комітетах. Вважають це другорядним. Натомість більш активні у соцмережах. Або реєструють скандальні законопроекти, щоб привернути до себе увагу. Як "слуга народу" Олександр Дубінський, який зареєстрував постанову про відставку тодішньої в.о міністра охорони здоров'я Уляни Супрун. Коли кадрове призначення по новому міністру вирішувалося в той самий день у сесійній залі".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мільйонери з нетрів. Хто з нардепів взяв компенсацію за оренду житла

У Верховній Раді 9-го скликання працюють 423 народні депутати. 252 - представники фракції "Слуга народу", 44 - "Опозиційної платформи - За життя", 27 - "Європейської солідарності", 24 - "Батьківщини", 20 - "Голосу", 22 - групи "За майбутнє". Свою роботу почали 29 серпня.

Зараз ви читаєте новину «Коли кампанія в окрузі від $1,5 млн, то чхати на штрафи - експерт про нардепів-прогульників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі