пʼятниця, 19 вересня 2008 10:54

Коаліцію формують фракції - рішення Конституційного Суду

Коаліцію формують фракції - рішення Конституційного Суду

Коаліцію у парламенті можуть формувати виключно фракції. Про це йдеться в рішенні Конституційного Суду у справі за конституційним поданням 105 депутатів щодо офіційного тлумачення положень Конституції щодо коаліції депутатських фракцій у ВР).

Рішення зачитав голова КС Андрій Стрижак.

Зокрема, Конституційний Суд дійшов висновку, що словосполучення "коаліція депутатських фракцій у Верховній Раді", яка міститься у 83 ст. Конституції, слід розуміти як сформоване на встановлених Конституцією засадах об"єднання за результатами виборів кількох депутатських фракцій, кількість депутатів, в яких становить більшість від конституційного складу ВР, які (депутатські фракції) на основі узгодження політичних позицій погодились на спільну парламентську діяльність.

Водночас КС припинив конституційне провадження у справі в частині конституційного подання щодо офіційного тлумачення словосполучення "припинення діяльності коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді через непідвідомчість Конституційному Суду питань, порушених у цьому питанні".

У мотивувальній частині суд наголосив, що фракції парламенту є визначальними у формуванні коаліції у Верховній Раді.

Вимога щодо сукупної чисельності народних депутатів України, які у складі депутатських фракцій формують коаліцію депутатських фракцій, стосується як моменту формування коаліції, так і всього періоду його діяльності.

"Таким чином, до складу коаліції депутатських фракцій можуть увійти лише ті народні депутати, які є у складі депутатських фракцій, що сформували коаліцію", - сказано і рішенні КС.
Зараз ви читаєте новину «Коаліцію формують фракції - рішення Конституційного Суду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі