четвер, 24 жовтня 2013 18:19

Кличко-"президент", третій закон для Тимошенко і чайок від Рибака - парламент у четвер
13

Фото: Фото: Сергій Старостенко

Ми підтримаємо законопроект Сергія Міщенка про лікування ув'язнених за кордоном, - каже у четвер вранці в кулуарах Верховної Ради "регіонал" Ярослав Сухий. - Треба ще створити робочу групу, яка повинна буде доопрацювати зауваження, що можуть виникнути в Євросоюзу. Голоси для цього є.
Сухий заходить до сесійної зали. Тут реєструються 386  нардепів.

Спікер Володимир Рибак запрошує до слова "регіонала" Володимира Олійника. Той стає за трибуну. Розказує, що напередодні на засіданні комітету з питань правоохоронної діяльності її голова, депутат із "Батьківщини" Андрій Кожем'якін відмовився ставити на голосування законопроекти позафракційних депутатів Сергія Міщенка та Анжеліки Лабунської.

- Коли стоїть питання про підвисання Угоди про асоціацію, про здоров'я вашого лідера, то всякі посилання на регламентні норми це є цинізм, шановні панове опозиція, - підвищує голос Олійник.
- Тушка! - кричить з місця у відповідь нардеп з "Батьківщини" Сергій Соболєв.
- Або ви категорично проти підписання цієї угоди і в такій спосіб хочете її зірвати, або ви сьогодні не хочете, щоб Юлія Тимошенко лікувалася, - продовжує "регіонал". -  Бо ви сьогодні боїтеся, що вона вийде на волю, і вам прийдеться там в Німеччині їй подивитися в очі. З сьогоднішнього дня ви є опозицією проти України і Євросоюзу. Ганьба!
Депутати більшості аплодують. До трибуни йде керівник фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк.

- Три опозиційні фракції вносять до парламенту закон про заборону вибіркового правосуддя та зняття перешкод до підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, - говорить. - Будь яка людина, яка має рішення Європейського суду з прав людини, отримає відповідно до цього закону право або на помилування, або на амністію. Цей закон дуже потрібний для Партії регіонів. Якщо, після того, як ви програєте вибори, не дай Бог, вас незаконно засудять і посадять на 10 років тюрми, але ви отримаєте рішення Європейського суду, новий президент вас помилує.

Рибак пропонує Яценюку зареєструвати законопроект. Каже, що після 12.30 всі три законодавчі акти винесе в зал. Після того нардепи півтори години розглядають питання порядку денного. Вносять зміни до Податкового кодексу щодо обліку реєстрації платників податків. "За" — 239. "Ударівці" оточують трибуну. Більшість з них щось кричать, розмахують руками.

- Я бачу, що ви не хочете працювати, - дивиться на них зверху вниз спікер. - Все, да?

До президії піднімається Яценюк. Нахиляється до Рибака. Хвилину щось шепоче. З іншого боку підходить Віталій Кличко. Теж щось говорить спікеру.
- У нас підходить час перерви, - насуплюється Рибак. - Тому до 10 хвилин першої години – перерва. Ідіть чайку попийте, народні депутати. А керівників фракція я прошу зайти в кабінет голови Верховної Ради.
Два десятки нардепів з УДАРу залишаються стояти біля трибуни. Інші парламентарі виходять із сесійної зали.

- Я вам поясню, чому трибуна заблокована, - всміхається журналістам Володимир Олійник. - Депутат від "Батьківщини" Бриченко зареєстрував поправку №76 до Податкового кодексу. Там чітко прописано: якщо громадянин постійно проживає в іноземній державі, то він не може бути визнаним таким, що постійно проживає в Україні. Ми проголосували, і ця поправка була врахована. УДАР висловив протест. Хай тепер між собою розбираються. Вони є конкурентами. Не хочуть бачити один одного на президентських виборах.

- Ця поправка спрямована проти Кличка, щоб були підстави для якихось відмов у реєстрації, - відказує "ударівець" Віктор Чумак. - Це зроблено для того, щоб збурити парламент. Бо вже зрозуміло, що Янукович не хоче ні асоціації, ні європейської інтеграції, і треба в будь-який спосіб зірвати євроінтеграцію.

На вечірньому засіданні депутати від УДАРу трибуну розблокували і лідер партії Віталій Кличко заявив, що буде балотуватися на президентських виборах 2015 року. Наприкінці засідання депутати проголосували за включення до порядку денного на наступний пленарний тиждень усіх трьох законопроектів щодо можливості лікування екс-прем'єра Юлії Тимошенко.

Зараз ви читаєте новину «Кличко-"президент", третій закон для Тимошенко і чайок від Рибака - парламент у четвер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

56

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі