вівторок, 07 березня 2023 13:25

Спецтема: Війна Росії проти України

Китай зробив нову заяву щодо війни в Україні й переговорів з РФ

Китай зробив нову заяву щодо війни в Україні й переговорів з РФ
Китай закликав якомога швидше почати процес мирних переговорів. Фото: pixabay.com

Китай заявив, що "конфлікт" в Україні виходить з-під контролю й закликав якомога швидше почати процес мирних переговорів.

Санкції та тиск на Росію нібито не вирішать "проблему", заявив міністр закордонних справ КНР Цинь Ган, пише CNN. Водночас країна вперто продовжує називати повномасштабну війну в Україні "кризою", "ситуацією" або "конфліктом".

"Українська криза підійшла до критичного моменту. Або припиняються бойові дії та відновлюється мир, і починається процес політичного врегулювання, або у вогонь підливається ще більше олії. Криза ще більше розшириться і вийде з-під контролю", ‒ сказав він.

Голова МЗС Китаю також заявив, що війна в Україні нібито управляється "невидимою рукою", що сприяє затягуванню та ескалації.

"Невидима рука використовує українську кризу для досягнення певних геополітичних цілей. Конфлікт, санкції та тиск не вирішать проблему. Процес мирних переговорів повинен початися якомога швидше, і слід поважати законні інтереси безпеки всіх сторін", ‒ зазначив Цинь, закликавши до якнайшвидшого початку діалогу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Влада Китаю допускає можливість постачати зброю Росії

Заяви китайського дипломата щодо війни в Україні прозвучали на тлі зростаючої напруженості у відносинах між Пекіном і Європейським Союзом. Блок ставить під сумнів щирість КНР як посередника після того, як у Китаї відмовилися назвати Росію агресоркою.

Цинь Ган також зазначив, що хороші відносини між Пекіном і Москвою "необхідні" у цьому нестабільному світі.

"Чим нестабільнішим стає світ, тим важливіше для Китаю і РФ неухильно розвивати свої відносини. КНР і Росія не засновані ні на союзі, ні на конфронтації. Вони не націлені ні на яку третю сторону. Це не загроза для жодної країни", ‒ додав політик.

Сполучені Штати з партнерами чинять на Пекін всебічний тиск. Це проявляється у запровадженні низки обмежень для розвитку Китаю, заявив лідер Китаю Сі Цзіньпін.

Китаю при розгляді питання постачання зброї Росії потрібно визначитися, чи справді він хоче стати на бік диктатора Володимира Путіна. Вашингтон закликав Пекін зробити правильний вибір в цьому питанні.

Зараз ви читаєте новину «Китай зробив нову заяву щодо війни в Україні й переговорів з РФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі