субота, 01 березня 2008 11:26

Кириленко пропонує прийняти нову Конституцію шляхом референдуму

Лідер парламентської фракції НУ–НС В"ячеслав Кириленко вважає, що в новій Конституції президент повинен мати достатні повноваження.

"Президент повинен отримати необхідні повноваження для реалізації тих завдань, які перед ним поставили люди на всенародних президентських виборах", — заявив він у коментарі "Дзеркалу тижня".

При цьому політик наголосив на неприпустимості виборів президента у парламенті або скасування інституту президентської влади. "Такий підхід може призвести до втрати державного суверенітету", — застеріг Кириленко.

Він висловився за прийняття нової редакції Конституції, оскільки еволюційні зміни в Основному законі, на його думку, при теперішньому складі парламенту є неможливими.

Кириленко також підтримав ідею прийняття нової Конституції шляхом референдуму, але водночас наголосив на потребі схвалення проекту Конституційним судом.

При цьому депутат вважає, що після прийняття нової редакції основного закону немає потреби проводити дострокові парламентські чи президентські вибори.

Водночас лідер Компартії Петро Симоненко вважає, що потрібно ухвалювати нову редакцію Конституції та відкидає можливість затвердження її в обхід парламенту.

При цьому Симоненко не виключив, що нинішній склад парламенту зможе зібрати 300 голосів, необхідних для проходження конституційної реформи. На його думку, це можливо у разі створення ситуативної конституційної більшості.

При цьому лідер КПУ не виключає можливості проведення дострокових парламентських і президентських виборів у разі ухвалення нової редакції Основного закону.

Разом з тим, лідер блоку свого імені Володимир Литвин вважає необхідним прийняти нову редакцію Конституції, оскільки "точкові зміни ще більше ускладнять ситуацію".

У новій Конституції, на його думку, повинна бути посилена відповідальність влади і закріплена парламентсько-президентська форма правління.

На його думку, нинішнє скликання парламенту здатне прийняти Конституцію за стандартною процедурою у разі переформатування коаліції за участі Партії регіонів за умови її повернення у владу.

Не виключив Литвин і можливості проведення дострокових парламентських та президентських виборів після ухвалення нового Основного закону, повідомляє Українська правда.

Зараз ви читаєте новину «Кириленко пропонує прийняти нову Конституцію шляхом референдуму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі