середа, 15 січня 2020 09:36

Керівника ДАБІ звинуватили в некомпетентності

Керівника ДАБІ звинуватили в некомпетентності
Член Української академії архітектури Віктор Глеба: "Під керівництвом Олени Костенко апаратом ДАБІ з початку року не видано жодного дозволу або сертифіката"

У Державній архітектурно-будівельній інспекції з порушенням законодавства і норм перевірки державних органів було проведено аудит діяльності по ліцензіях, інспекторах, дозволах за останні роки, який виявив видавання "сліпих ліцензій". У зв'язку з цим ДАБІ не видає ліцензій. Експерти вважають, що незабаром їх видаватимуть через старі схеми "заднім числом".

Про це на "Цензор.НЕТ" пише експерт у галузі містобудування, член Української академії архітектури Віктор Глеба.

Після перевірки аудитори на чолі з Оленою Костенко, яка, за словами експерта, "навмисно провалила роботу" з реєстрації земель Міносвіти, оновили Ліцензійну комісію ДАБІ. На думку автора, діяльність Костенко стала причиною забудов земель Міносвіти і науки ЖК і тепер у складі ДАБІ вона активізує схеми і повертає скандальних чиновників під виглядом реформ.

"Землі шкіл та садочків, університетів і профтехучилищ перебувають досі в реєстрах житлово-громадської забудови і не мають кодів до освітніх видів використання. Невже необізнаність? Це свідоме зловживання службовим становищем в інтересах забудовників. Землі Інституту ім. Патона чого варті", – відзначив Глеба.

Експерт також зазначив, що Костенко не повідомила архітектурно-будівельне товариство про оновлений склад Ліцензійної комісії і нові процедури видавання ліцензій.

Також автор відзначив особи радників Костенко, які, за його інформацією, займалися корупційною касою будівельних схем.

"Під гаслами реформ ДАБІ деякі намагаються просунути своїх людей і контролювати "ринок" будівельних хабарів за тотальну злочинну забудову наших міст, захоплення земель, "кришування" нелегальних будівництв, організацію тітушок і роботу інспекторів будівельного нагляду, які не бачать порушень ДБН і закону... Нова команда буде "квитками" забудовників і дозволятиме зводити будівлі з порушеннями чинних державних будівельних норм", – пише Глеба.

Він вказав, що колишнє керівництво ДАБІ видавало дозволи на будівництво, де ігноруються норми ДБН щодо прибудинкових територій, пожежні та санітарні норми не перевірялися – "було налагоджено злочинну схему".

За його словами, обсяг корупційної складової в будівництві може досягати $1 млрд.

"За фактом 1,5 млн кв. м/рік х $20 = 30 млн $/рік тільки за введення в експлуатацію житлової нерухомості. Ще потрібно порахувати вартість підготовчих і дозвільних процедур і витрат на інспекторів будівельного контролю. А скільки торгових центрів, офісної, дорожньо-транспортної, промислової нерухомості будують по Україні? Повз братів Горових не прослизнуть такі доходи", – зазначив експерт.

За його словами, під керівництвом Олени Костенко апаратом ДАБІ з початку року не видано жодного дозволу або сертифіката, термін розгляду заяв минув, а сама чиновниця проводить аудит, сумнівні конкурсні процедури й "отримує базові знання від смотрящих".

Зараз ви читаєте новину «Керівника ДАБІ звинуватили в некомпетентності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі