понеділок, 23 червня 2008 10:20

Керівник ГоловКРУ : "В інфляції винен Нацбанк і його керівник"

Керівник Головного контрольно-ревізійного управління Микола Сивульський звинувачує голову Національного банку України (НБУ) Володимира Стельмаха в розкручуванні інфляції в I кварталі 2008 року. 

"Він допустив зростання грошової маси в I кварталі швидшими темпами, ніж було в 2007 році, і саме він має взяти на себе відповідальність за інфляцію", - заявив чиновник.

За даними Сивульського, за I квартал 2008 року обсяг грошової маси збільшився на 8,5% - до 429,2 млрд. грн., тоді як за аналогічний період 2007 року - на 8,1%, і до кінця року її обсяг був 396,2 млрд. грн. (на початку 2007 р. - 256,2 млрд. грн.).

"Так яку антиінфляційну політику проводив Нацбанк? Нічого подібного, він розганяв грошову масу - він її (інфляцію) накручував. Ось хто винен в інфляції - Нацбанк і його керівник, який допустив колосальний приріст грошової маси", - підкреслив керівник ГоловКРУ.

Він висловив припущення, що Президент Віктор Ющенко чудово знає реальні причини інфляції. "Віктор Андрійович був найкращим банкіром свого часу, так що, він не знає, що є причиною інфляції в країні? Не знає, де важелі впливу на інфляцію лежать? Знає. Він знає, що гроші з"являються через банківську систему", - зазначив М.Сивульський.

До того ж він нагадав, що Стельмах свого часу заявив, що, піднявши зарплати та пенсії, Прем"єр-міністр Юлія Тимошенко "зірвала споживчий ринок". "Це звучало з трибуни Верховної Ради з вуст головного банкіра, а потім, того ж дня ввечері, це підхопив Віктор Андрійович Ющенко, після Стельмаха", - сказав чиновник.

Він також відзначив, що лише з квітня темпи зростання грошової маси в Україні впали. Пояснюючи причини цього, він заявив: "Для внутрішнього користування можна, звичайно, годувати нас байками, що цей уряд винен, і робити все, аби була якнайбільша інфляція, але коли ти банкір, коли тебе знають у світі та коли ти з ними (з колегами) зустрічаєшся і вони тобі говорять: "Що ти робиш, навіщо руйнуєш економіку країни? Якщо не подобається уряд, заради Бога, знімайте його, але легальним способом, але навіщо ви країну знищуєте?", то доводиться реагувати на те, що нескінченно розкручувати інфляційну спіраль у країні не можна. Ви думаєте, що там (у НБУ) сидять дурники, які не знають, що вони роблять? Це абсолютно свідомі люди", - підсумував Сивульський.

Нагадаємо, за підсумками травня інфляція в Україні становила 1,3% порівняно з квітнем. Водночас, порівняно з травнем 2007 року, індекс цін збільшився на 31,1%, від початку 2008 року - на 14,6%, пише ІМК.

Зараз ви читаєте новину «Керівник ГоловКРУ : "В інфляції винен Нацбанк і його керівник"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі