вівторок, 26 лютого 2008 21:31

Каськів сподівається, що Європа зрозуміє ядерну Україну

"Український парламент має обговорити питання адекватної реакції на заяву російської влади про перенацілення ракет на Україну". Про це під час прес-конференції у Києві сказав член фракції "Наша Україна – Народна Самооборона" Владислав Каськів, повідомляє офіційний сайт НУ-НС.

За словами депутата, його ініціатива обговорити можливість відновлення ядерного статусу України "викликана об`єктивними геополітичними обставинами". Зокрема, він наголосив, що "це пов`язано із заявою Володимира Путіна про можливість перенацілити російські ракети на Україну в разі приєднання нашої держави до Плану дій щодо членства в НАТО". Каськiв зазначив, що "такі заяви не може проігнорувати український політикум". За його словами, "насамперед необхідно розпочати дискусію, а не намагатися заплющити очі на наявну проблему". Депутат наголосив, що у зв"язку з цим "український парламент має розпочати серйозну внутрішню дискусію стосовно побудови лiнiї відносин України та Росії". Каськiв також вважає, що "ці питання необхідно обговорювати на рiвнi парламентських слухань". Депутат зазначив, що виступатиме з такою iнiцiативою.

Крiм того, на його думку, "це питання Україна має обговорити на дипломатичному рiвнi, провівши консультації з гарантами української безпеки у зв"язку з односторонньою відмовою від ядерного статусу". Каськiв наголосив, що "це питання має бути обговорено і на засіданні Ради національної безпеки та оборони України". Водночас політик зазначив, що вiдповiдь України на такі заяви російської влади має бути "адекватною та симетричною". "Безумовно, це абсолютно не означає, що Україна має зараз порушувати питання про зміну свого статусу або про відмову від міжнародних зобов"язань", - наголосив депутат, додавши: "Я особисто не прихильник ядерного статусу України".

"Якщо загроза або заява російської влади набиратиме дедалі чiткiших контурів, Україні потрібно серйозно ставити питання про відновлення ядерного статусу", - сказав Каськiв.

При цьому депутат наголосив, що питання стосовно можливості відновлення ядерного статусу Україна має обговорити зi своїми партнерами, зокрема з країнами Європейського Союзу, Схiдної Європи та іншими. Він додав, що "Україна не може ухвалювати такi рішення, не провівши узгодження та попередніх консультацій зі своїми партнерами", повідомляє УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «Каськів сподівається, що Європа зрозуміє ядерну Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі