понеділок, 12 грудня 2022 06:19

Спецтема: Війна Росії проти України

Канцлер Австрії зробив гучну заяву про війну та контакти з Путіним

Канцлер Австрії зробив гучну заяву про війну та контакти з Путіним
Канцлер Австрії заявив про готовність контактувати з російським диктатором. Фото: eastnews.ua

Канцлер Австрії Карл Негаммер готовий підтримувати контакт із російським диктатором Володимиром Путіним, якщо це допоможе завершити війну в Україні.

Водночас австрійська сторона зберігає нейтралітет у питаннях, пов'язаних із конфліктом, наголосив він, передає ORF2. Після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну Негаммер спілкувався із Путіним двічі.

"Ми нейтральна країна, маємо особливий статус у ЄС, і саме з цієї причини мені було важливо спробувати відіграти посередницьку роль у переговорах", – сказав канцлер.

У квітні Негаммер приїхав до Москви, ставши першим лідером країни Євросоюзу, котрий відвідав Росію від початку війни. Тоді Путін вперше особисто спілкувався з австрійським канцлером – вони не зустрічалися та не говорили телефоном з моменту його вступу на посаду. Вдруге Негаммер із Путіним спілкувалися телефоном наприкінці травня. Вони обговорювали обмін полоненими, експорт через українські порти та гуманітарну ситуацію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В ОП різко висловилися про "нейтралітет" Австрії

Канцлер неоднократно наголошував, що австрійська сторона зберігає нейтралітет у питаннях, пов'язаних із війною. Проте Відень має чітку позицію щодо деяких із них, стверджував політик.

"Необхідні гуманітарні коридори, припинення вогню та повне розслідування воєнних злочинів", – ішлося в заяві Негаммера.

Серед країн Європейського Союзу лише Австрія і Угорщина досі не поставляють Україні озброєння для боротьби проти Російської Федерації. Політичні дискусії західних партнерів про те, коли та яку зброю передавати, коштують Україні щоденних втрат на фронті, заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в серпні.

Австрія підтримає загальноєвропейське обмеження ціни на електроенергію. Уряд країни погодився з ідеєю обмеження цін. Хоча спочатку ставився до цього скептично. Заяву зробив канцлер Австрії Карл Негаммер.

Зараз ви читаєте новину «Канцлер Австрії зробив гучну заяву про війну та контакти з Путіним». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі