субота, 24 листопада 2012 13:38

Спецтема: 81-і роковини Голодомору 1932-1933 років

Канада про Голодомор: "Совєти" хотіли притіснити українську національну свідомість"

Канада про Голодомор: "Совєти" хотіли притіснити українську національну свідомість"
Стівен Гарпер. Фото: uainfo.censor.net.ua

Прем'єр-міністр Канади Стівен Гарпер у зверненні з нагоди 79 роковин Голодомору закликав всіх канадців вшанувати пам'ять мільйонів вбитих варварським комуністичним режимом Сталіна. Він підкреслив, що цим актом геноциду прагнули притіснити українську національну свідомість.

Про це йдеться у зверненні, оприлюдненому на офіційному сайті прем'єр-міністра.

"Цієї суботи я запрошую всіх канадців вшанувати пам'ять мільйонів чоловіків, жінок і дітей – в основному, йдеться про українців, але також про казахів та росіян, – які загинули під час Голодомору-геноциду 1932-1933 років, вчиненого варварським комуністичним режимом Йосипа Сталіна", – сказав очільник канадського уряду.

Гарпер пояснює: "Відправляючи політичних лідерів, духовенство та науковців у концтабори, безжально позбавляючи невинних сімей продуктів рослинництва і тваринництва, необхідних для виживання, "совєти" прагнули притіснити українську національну свідомість".

"Але дух українського народу нездоланний. Його сини й дочки вистояли під час цих та інших темних часів для того, щоб стати на ноги і зрештою скинути радянські кайдани, борючись за цінності, які ми шануємо сьогодні: свободу, демократію, права людини і верховенство закону", – йдеться у звернені.

Прем'єр зауважив, що Канада горда з того факту, що має понад мільйон громадян українського походження.

"Багато з них втратили своїх близьких під час цього жорстокого акту злоби, Голодомору, – підкреслив Гарпер. – Наш уряд визнає ці втрати. 2008 року Канада стала першою країною, яка визнала цю ганебну сторінку в історії людства як акт геноциду, а крім того, була першою західною країною, котра визнала незалежність України. Два роки тому я мав за честь висловити пошану до жертв Голодомору у меморіалі й музеї у Києві".

Прем'єр-міністр закликав громадян Канади приєднатися до українських канадців під час заходів у пам'ять про жертв Голодомору по всій країні, пом'янути тих, хто загинув під час цієї сумної сторінки історії.

Нагадаємо, сьогодні о 14:00 від метро Арсенальна у столиці України рушає жалобна хода до Національного меморіалу Голодомору. О 16:00 — загальнонаціональна хвилина мовчання, після якої мільйони українців запалять свічки біля меморіалів Голодомору та на вікнах своїх домівок.

Зараз ви читаєте новину «Канада про Голодомор: "Совєти" хотіли притіснити українську національну свідомість"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

229

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі