четвер, 10 січня 2013 12:43

Калініна могли звільнити із посади голови СБУ через скандал із LNG-терміналом — експерт

Калініна могли звільнити із посади голови СБУ через скандал із LNG-терміналом — експерт
Володимир Фесенко. Фото: telegraf.com.ua

Ігоря Калініна могли звільнити із посади голови СБУ через скандал із підписанням угоди щодо будівництва LNG-терміналу, адже українські спецслужби мали перевірити з ким підписує угоду українська сторона. Про це у коментарі сказав політолог Володимир Фесенко.

"Не варто поспішати і робити висновки через роботу Якименка у російських спецслужбах. Рік тому, Коли призначали Хорошковського усі стверджували, що це - агент російських інтересів. А що казали, коли він пішов у відставку? Прихильник євроінтеграції, противник Митного союзу. Не можна за формальними ознаками робити такі висновки. Проблема із російськими впливами є. Привід для заміни Кузьміна міг бути пов'язаний з тим, що робота СБУ неефективна. Зокрема підписання так званого іспанського контракту щодо будівництва терміналу. Є припущення, що це могла бути спецоперація російських спецслужб", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Опозиція розмістила у президії Ради плакат: "Юлі волю — Україні волю!"

"То ж виникає питання: де були українські спецслужби? Які мають перевіряти підписантів. А можливо. Можливо у Януковича вирішили, що на цій посаді потрібна більш активна і динамічна людина. Можливо, й сам Калінін попросив звільнити його і перевести на іншу роботу, бо не справлявся. Калінін — професійний охоронець, а тут була потрібна людина, яка має більший досвід керувати такою складною установою. Я б більше звертав уваги не на російські факти, а на донецькі сторінки його біографії. Адже він довгий час там працював. В Януковича та його людей були можливості придивитися до його роботи", - вважає він.

Фесенко упевнений, що підозри щодо занадто тісних стосунків українських спецслужб із російськими - перебільшені.

"Треба мати на увазі,що Янукович не є дуже близьким другом для Путіна. Навряд чи він би поставив на посаду голови СБУ людину, яка залежна від Росії. Це величезний ризик для Януковича. Адже хтозна як можуть поводитися в іншій державі, які у них можуть бути плани. Робити себе і свою державу вразливою в інтересах іншою держави він би не став. Адже він не завжди йде у фарватері російських інтересів", - каже політолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Бютівці" вимагають, аби Рада позбавила депутатських повноважень нових міністрів

Фесенко наголошує, що основне завдання, яке стоїть перед Якименком — підвищити ефективність роботи Служби безпеки: "Завдання, які стоять перед Якименком — вирішувати великі проблеми, які є в СБУ. Головна є яких — проблема неефективності діяльності Служби Безпеки. Криза почалася не вчора. Тут і кадрові проблеми величезні, і проблеми із фінансуванням і вплив на кадрові призначення в СБУ з боку різних бізнесових угрупувань. Є багато проблем".

Зараз ви читаєте новину «Калініна могли звільнити із посади голови СБУ через скандал із LNG-терміналом — експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі