четвер, 03 грудня 2015 10:21

Кабмін Яценюка: "Відставити не можна залишити"

Кабмін Яценюка: "Відставити не можна залишити"

11 грудня закінчується річний імунітет від відставки уряду Арсенія Яценюка. За результатами його звіту про роботу за 2015 рік депутати Верховної Ради мають ухвалити рішення: або висловити недовіру прем'єр-міністру і всьому кабінету, або ж замінити кількох його членів, залишивши голову. Обидва варіанти мають впливових прихильників як усередині країни, так і за її межами. Тому що від обраного сценарію залежить майбутнє не лише багатьох політичних фігур, але й глобальні інтереси України, США та Росії.

Кремль стане головним "вигодонабувачем" відставки Кабміну

Зокрема, як заявив політолог Вадим Карасьов, директор "Інституту глобальних стратегій", у разі відставки уряду Яценюка й розпаду коаліції у Верховній Раді головним "вигодонабувачем" стане Кремль.

"11 грудня Верховна Рада обиратиме або переформатування уряду, або розпад коаліції і чергову політичну кризу. Першим шляхом готовий піти і сам прем'єр-міністр. Це - заміна частини членів Кабміну, до яких є питання, на інших кандидатів від більшості та затвердження плану роботи уряду на наступний рік. Другий шлях - це відставка Арсенія Яценюка. За нею неминуче піде повне переформатування Кабміну і вихід з парламентської більшості фракції "Народного фронту". І не тільки. Коаліція розпадеться. І Президент повинен буде призначити дострокові парламентські вибори", - пише Вадим Карасьов.

У разі відставки Кабміну, за словами Карасьова, Україна втратить час для роботи і держбюджетні гроші. Натомість отримає парламент, ще менш дієздатний та більш конфліктний, ніж теперішній. При цьому вже в ході виборчої кампанії країна увійде в позачерговий виток політичного протистояння.

"Все це вкрай вигідно Кремлю, а також зав'язаним на Росію бізнес-групам і афільованим з ними політикам і цілим партутворенням всередині України. Звідси хвиля дискредитуючих матеріалів у ЗМІ та соцмережах про Арсенія Яценюка і його оточення. Наприклад, масовані нападки на Авакова та скандал навколо декларації і грошей на рахунках нардепа з "Народного фронту" Ігоря Котвицького". Багато тих, хто за цим спостерігає, переконані, що інформаційну атаку на Яценюка замовив і фінансує Григоришин. Не виключено, що в помсту за відмову Кабміна закуповувати його трансформатори за завищеною ціною та у невиправдано великій кількості (http://glavcom.ua/articles/30734.html). Однак Григоришин, як відомо, російський бізнесмен, зав'язаний на Кремль", - зауважує Карасьов.

США не зацікавлені в політичній кризі в Україні

Директор Інституту соціально-політичного проектування "Діалог" Андрій Миселюк вважає маловірогідною відставку уряду в повному складі, оскільки в політичній кризі в Україні не зацікавлені ані Президент, ані його партія, ані його партнери у США. Хоча прихильників повного переформатування Кабміну і дострокових парламентських виборів в українському політикумі достатньо.

"Прихильників цього шляху в Раді вистачає: окрім офіційної опозиції з "Опоблоку" це й прихильники радикальних змін у "Самопомочі", "Батьківщині", і навіть дехто в БПП. Такий варіант розвитку подій призведе до потужної політичної кризи з важко передбачуваними наслідками. Про основні моменти цього сценарію неодноразово говорили і прем'єр, і депутати з його "Народного фронту". Так, у програмному інтерв'ю "Фокусу" Яценюк відверто попередив партнерів по коаліції і президента Порошенка: якщо Кабмін відправляють у відставку, то за своїм лідером йде з коаліції і "Народний фронт". А це означає розпад нинішньої коаліції, у якої є дві головні несучі опори - БПП і НФ", - пише в авторській колонці на "Українській правді" Андрій Миселюк.

"Є дві головні причини, через які на цей сценарій не піде президент. Перша: такий крок для Порошенка означатиме отримання ситуації повністю некерованого політичного хаосу. Це може мати вкрай негативні наслідки для політичного майбутнього самого глави держави - в умовах посилення і без того вельми обмеженої функціональності президента, вплив якого навіть на вироблення консолідованої позиції власної фракції у ВР залишає бажати кращого, що підтвердила серія скандалів на недавньому засіданні БПП. Друга причина: США, наш ключовий зовнішньополітичний партнер, не готові отримати в Україні повномасштабну політичну кризу. І вживатимуть необхідних заходів для її недопущення".

Однак, як зазначає експерт, ці дві ключові причини - ще не привід розслаблятися Арсенію Яценюку. "Тому що, швидше за все, після звіту за рік роботи Кабмін таки буде переформатовано. Основні риси цього переформатування вже позначили топ-менеджери Адміністрації президента і БПП Борис Ложкін та Ігор Кононенко. Згідно з їх баченням і, судячи з усього, баченням президента також, Яценюк збереже пост прем'єра. Але його уряд очікує суттєве перезавантаження", - пише Андрій Миселюк.

Хто буде "мочити" Яценюка

На думку політолога Віктора Небоженка, директора Центру соціологічних досліджень "Український барометр", внутрішньофракційну депутатську групу у ВР під назвою "Антикорупційна платформа" створено під спеціальні завдання, одним з яких є "голосування разом із "п'ятою колоною Кремля" у Верховній Раді проти прем'єр- міністра Яценюка".

"Перше - проголосують разом із "п'ятою колоною Кремля" у Верховній Раді проти прем'єр-міністра Яценюка. Друге завдання - перехоплюють політичну ініціативу у некерованих владою антикорупційних проектів, які набирають сили в українському суспільстві. Третє завдання - завдяки застосуванню, як і в Генпрокуратурі Шокіна, принципу "вибіркового розслідування" фактів корупції допомагають боротися з економічними і політичними противниками Порошенка та Фірташа. Але в депутатів з цієї групи є чітке розуміння, що їхній союз із владою тимчасовий. А поки вони отримують дозовану інформацію від правоохоронних органів і широку телевізійну трибуну, вони працюють разом. Але за це їм доводиться вибірково критикувати українську корупцію, не чіпаючи "священних корів" від влади. А головне - правильно голосувати в день оцінки роботи уряду", - пише Віктор Небоженко у своєму блозі на Цензор.Нет.

Зараз ви читаєте новину «Кабмін Яценюка: "Відставити не можна залишити"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі