вівторок, 26 квітня 2011 20:41

Італія і Франція закликали спільноту не залишати їх на самоті з біженцями

Італія і Франція закликали спільноту не залишати їх на самоті з біженцями

Лідери Франції та Італії заявили, що Шенгенська угода, яка дозволяє пересуватися у ЄС без контролю на кордонах, має бути переглянута. Президент Ніколя Саркозі та прем'єр-міністр Сильвіо Берлусконі зробили таку заяву після зустрічі, на якій обговорювали останню хвилю імміграції з Північної Африки.

Франція заявила протест після того, як власті Італії надали візи тисячам прохачів притулку з Тунісу, які змогли вільно пересуватися Європою. Від початку року в Італію прибули понад 25 тисяч мігрантів, багато з яких втекли з Тунісу і мали на меті дістатися до родичів у Франції.

Обидва президенти опинились під тиском правих партій у своїх країнах, які прагнуть обмежити імміграцію. Шенгенська угода передбачає подорожі країнами ЄС та у Швейцарію, Норвегію та Ісландію без будь-яких перевірок на кордонах.

Прем'єр-міністр Берлусконі заявив, що обидві країни не вимагають скасування Шенгенської угоди, а її зміни на випадок надзвичайних ситуацій.

"У виняткових ситуаціях, ми вважаємо, що мають бути відхилення від Шенгенської угоди, і ми погодилися працювати над цим разом", - сказав він.

Обидва лідери заявили, що країни на півдні Європи не повинні залишатися на самоті з проблемою масової імміграції.

За словами президента Франції Саркозі, Шенгенська угода має бути зміненою, аби залишитися функціональною.

"Ми маємо євро, ми реформували європейську економіку, ми прагнемо бачити те саме з Шенгенською угодою", - заявив Саркозі.

Політики однак усвідомлюють, що угода ухвалювалися тривалий час і тому її перегляд також буде тривалим.

Криза з імміграцією засвідчила, у наскільки складній ситуації опинилися Італія і Франція, які не хочуть приймати нових біженців. Париж і Рим закликають Брюссель переглянути Шенгенську угоду, щоб ця проблема не виникала у майбутньому.

Зараз ви читаєте новину «Італія і Франція закликали спільноту не залишати їх на самоті з біженцями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі