середа, 03 жовтня 2007 18:00

Інтрига з широкою коаліцією працюватиме на Ющенка

Політологи сумніваються в можливості створення широкої коаліції в новому парламенті України.

Глава правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко, коментуючи заяву президента про створення коаліції, сказав: "Інтерпретація про те, що це заклик до широкої коаліції, вона по суті вже пролунала".

"Той факт, що президент не дав прямої згоди на формування "помаранчевої" коаліції на чолі з Юлією Тимошенко - це фактично непрямий натяк на бажання президента все-таки сформувати в парламенті так звану широку коаліцію".

Він висловив думку, що президент розглядає ідею створення широкої коаліції для того, щоб не поглиблювати політичну кризу й уникнути розколу країни. На думку політолога, у країні починається чергова "коаліціада".

"Схоже на те, що в країні починається чергова коаліціада з невідомим результатом. Тому що якщо не вдасться сформувати широку коаліцію, мабуть, що Тимошенко на участь у такій коаліції не піде, або буде порушувати питання про те, щоб вона стала прем"єром від широкої коаліції", - заявив Фесенко.

"Швидше за все, питання буде поставлено руба - або коаліція на чолі з Тимошенко, "помаранчева" коаліція, до якої, можливо, може примкнути Блок Литвина, або ніякої коаліції. А це означає, що в принципі уряд Януковича залишається в статусі виконуючого обов"язки", - зауважив він.

Разом з тим Фесенко вважає, що лідер БЮТ Тимошенко на такий варіант не піде, а можливо реалізує "сценарій минулого літа, щоб відбулися нові вибори".

Директор Центру соціальних досліджень "Софія" Андрій Єрмолаєв вважає заяву президента про створення коаліції в парламенті другою сенсацією після високого результату БЮТ на виборах.

"Уперше за останній місяць Ющенко говорить не про коаліцію демсил, а про національну коаліцію", - сказав політолог в інтерв"ю агентству.

У той же час, за словами політолога, заяву президента варто розцінювати як політичну інтригу, що дозволить йому працювати, насамперед, на себе і, зокрема, на реалізацію ідеї відновлення Конституції.

"В ідеї широкої коаліції президент зіштовхує як своїх друзів, так і опонентів і при цьому створює собі коридор для маневру на ідеї національної єдності і реалізації ідеї реформування Конституції", - сказав Єрмолаєв.

Він вважає, що переговори про створення широкої коаліції на сьогодні безперспективні і на тлі невдач консультацій президент, таким чином, буде підтверджувати свою позицію про необхідність зміни Конституції. "Інтерфакс-Україна".

Зараз ви читаєте новину «Інтрига з широкою коаліцією працюватиме на Ющенка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі