четвер, 14 січня 2021 15:56

Ініціатива Зеленського скоротити Раду до 300 просунулася

Ініціатива Зеленського скоротити Раду до 300 просунулася
Зміни до Конституції зокрема передбачають вимоги до кандидата в нардепи володіти державною мовою. Фото: president.gov.ua

Комітет з питань правової політики рекомендував Верховній Раді ухвалити в цілому проєкт змін до Конституції про зменшення конституційного складу парламенту з 450 до 300 народних депутатів, повідомив рух "Чесно".

Ініціатором законопроєкту є президент Володимир Зеленський.

Для ухвалення законопроєкту в цілому тепер потрібна конституційна більшість – 300 голосів у парламенті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ОПЗЖ і "За майбутнє" стали найбільшими прогульниками в Раді

Законопроєкт №1017 Зеленський вніс у серпні 2019 року, у 1-й день роботи Верховної Ради 9-го скликання. Він змінює низку статей Конституції.

Зменшує конституційний склад парламенту з 450 до 300 нардепів: цю норму в разі ухвалення закону застосують до парламенту наступного, 10-го скликання.

Уточнює, що народним депутатом може бути громадянин України, який на день виборів досяг 21 року, має право голосу, постійно проживає в Україні не менше останніх 5 років і володіє державною мовою, станом на сьогодні у Конституції вимоги до кандидата в нардепи щодо володіння мовою немає.

Додає норму про те, що Верховна Рада обирається за пропорційною виборчою системою.

У Верховній Раді 9-го скликання працюють 422 народні депутати. 246 - представники фракції "Слуги народу", 44 - ОПЗЖ, 27 - "Європейської солідарності", 24 - "Батьківщини", 20 - "Голосу", 24 - групи "Партія "За майбутнє", 20 - "Довіри". Роботу почали позаторік наприкінці серпня.

Зараз ви читаєте новину «Ініціатива Зеленського скоротити Раду до 300 просунулася». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі