четвер, 15 березня 2018 07:40

Ідеальні вибори - це коли українець віддасть 5 тис. грн за право голосувати

Ідеальні вибори - це коли українець віддасть 5 тис. грн за право голосувати
Денис Бродський: "треба заборонити використовувати комерційні площини для політичної реклами". Фото: Тарас ПОДОЛЯН

Немає жодного прикладу в історії, коли сучасні держави були побудовані на загальному виборчому праві.

Про це в інтерв'ю для журналу "Країна" каже Денис Бродський, колишній голова Національного агентства з питань державної служби, віце-президент компанії Miratech.

"У США спочатку право обирати мали тільки ті, хто володів п'ятьма акрами землі. Право бути обраним — якщо тобі належить 50 акрів. Партійна система вирощує еліту, яка на певному етапі розвитку суспільства готова передати виборчі права більшій кількості людей. В Україні право голосу повинно бути у тих, хто сплачує податки, виконує свої громадянські обов'язки.

Пенсіонери не мають голосувати. Вони позбавляють країну майбутнього.

Давайте пофантазуємо про ідеальні вибори. Кожен громадянин має отримувати п'ять тисяч гривень на свою банківську картку. У день виборів, якщо прийшов на голосування, він має віддати ці гроші державі. Або залишити їх собі і позбутися права голосу. Якщо я готовий віддати п'ять тисяч заради майбутнього, я роблю свідомий вибір. Також буде важче "наколядувати" голоси. Дуже багато гречки треба, щоб перебити ці гроші", - зауважив експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вибори Путіна: Порошенко закликав ЄС до бойкоту і санкцій

За словами Дениса Бродського, "мажоритарка повинна вмерти".

"Має бути відкрита партійна система. Треба заборонити використовувати комерційні площини для політичної реклами. В Європі під час виборів біг-бордів із "бігмордами" немає. У нас теж так має бути. Жодної політичної реклами на радіо, в газетах, на телебаченні. Єдина допустима форма — дебати. Уявіть передвиборчу компанію за таких умов. Переможуть точно не ті, хто тепер при владі.

Те, що відбувається зараз - відома технологія: треба намалювати небажаного вірогідного переможця, - говорить Денис Бродський. - Бо якщо не Петя, то Юля. А Юля — це взагалі "капець". Це буде головний мем передвиборчої кампанії. Порошенко вже показав себе непрофесіоналом і людиною, якій наплювати на інтереси України. Тимошенко - осколок старої системи.

Мій образ бажаного майбутнього президента — це людина з іншими моральними якостями. Абсолютно не пов'язана з системою. Достатньо досвідчена, аби керувати великими об'єктами. Але в сьогоднішній політиці, на жаль, таких не знаю. Живемо в перехідному періоді", - додає він.

Повне інтерв'ю з Денисом Бродським читайте в журналі "Країна" від 15 березня.

Зараз ви читаєте новину «Ідеальні вибори - це коли українець віддасть 5 тис. грн за право голосувати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі