четвер, 26 серпня 2010 11:02

Хмара заговорив про повернення частини Румунії до України

Хмара заговорив про повернення частини Румунії до України

Румунія володіє значними за обсягом українськими етнічними територіями, які складаються з історичних регіонів Мармарощини, Подунав"я та південної Буковини.

Про це заявив член Правління Української народної партії Степан Хмара.

За його словами, "Україна має всі історичні підстави висувати територіальні претензії до Румунії, а не навпаки". Так політик прокоментував зазіхання Румунії на український острів Майкан на Дунаї. Раніше представники партії "Велика Румунія" вимагали повернути Румунії українську Північну Буковину та Бессарабію.

"Етнічні українські території займають майже чверть теперішньої Румунії, де всупереч принципам міжнародного права відбувається політика румунізації і цькування українців", - підкреслив Хмара.

Він вважає, що "українські землі, де, наприклад, існувала Задунайська січ, насильно румунізуються, а етнічні українці в Румунії, - на відміну від румун в Україні, - позбавлені права на національний розвиток".

"Керівництво України в стосунках з Румунією має відійти від захисної концепції та, нарешті, перейти в наступ, підтримавши українську діаспору, яка проживає на своїй історичній етнічній території", - підсумував Хмара.

Він переконаний, "якщо Румунія не змінить дискримінаційне ставлення до української діаспори, то Україна має зробити відповідні висновки щодо румунської етнічної меншини".

Раніше в МЗС України заявляли, що наша країна зацікавлена в хороших відносинах з Румунією, однак ніколи не піде на односторонні поступки Бухаресту.

Крім того, експерти вважають, що Майкан 100% залишиться територією України. Мовляв, заради Майкану ніхто не піде до суду, бо економічного значення острів не має.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Хмара заговорив про повернення частини Румунії до України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

33

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі