понеділок, 15 жовтня 2012 11:14

Спецтема: Боротьба за "мову"

Група Богатирьової запропонувала карати порушників "мовного" закону до 6 місяців ув'язнення

Група Богатирьової запропонувала карати порушників "мовного" закону до 6 місяців ув'язнення
Фото: mukachevo.net

Робоча група, яка допрацьовувала закон "про мову" пропонує не тільки ускладнити процедуру визнання мов регіональними і збільшити до 75% присутність в ефірі української мови, але й почати штрафувати порушників "мовного" закону до 6 місяців ув'язнення.

Про це йдеться в проекті концепції держпрограми розвитку і функціонування української мови, підготовленої підгрупою Леоніда Губерського, пише Комерсант-Україна.

Зокрема, група пропонує розробити нову редакцію правил українського правопису, створити центри і регулярні курси вивчення української мови для держслужбовців, військових та інших громадян країни, а також мігрантів.

У Богатирьової придумали, як російську зробити єдиною регіональною - Колесніченку ця "гидота" не сподобалась

Також розробники концепції говорять про забезпечення навчальних закладів літературою та підручниками державною мовою, підготовці комплексного онлайн-курсу.

Розробники не забули і про надбавки до зарплати вчителям української мови і літератури та викладацькому складу молодшої школи, забезпечити підтримку книговидання українською і функціонування української мови у сфері кінематографії.

Окремим пунктом зазначається необхідність розробки "дієвих механізмів контролю над дотриманням мовного законодавства".

 

За словами члена робочої групи, директора Інституту літератури ім. Шевченка Миколи Жулинського, при складанні документа розробники спиралися на закон Французької республіки 1994 року про французькою мовою, в якому передбачена відповідальність за порушення мовного закону - від солідних штрафів до шести місяців тюремного ув'язнення. "Не впевнений, що Україна буде готова ввести кримінальну відповідальність, але адміністративна повинна бути обов'язково, зокрема, для чиновників, які в своїй роботі не використовують українську мову як державну", - розповів експерт.

Зараз ви читаєте новину «Група Богатирьової запропонувала карати порушників "мовного" закону до 6 місяців ув'язнення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

17

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі