середа, 05 травня 2010 10:52

Грищенко: Україна позбавиться урану в разі "міжнародного сприяння"

Грищенко: Україна позбавиться урану в разі "міжнародного сприяння"

Україна почне позбавлятися від запасів високозбагаченого урану для його переробки в низькозбагачений вже цього року.

Про це заявив міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко, виступаючи в штаб-квартирі ООН в Нью-Йорку на конференції з перегляду виконання Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (ДНЯЗ).

"Як перший крок ми вилучимо вже цього року значну частину наших запасів для переробки його в низькозбагачений уран з метою використання в українських ядерних дослідницьких центрах", - сказав Грищенко.

Він також нагадав, що позбуватися від високозбагаченого урану Київ буде в разі отримання "достатнього міжнародного сприяння".

Глава МЗС України наголосив, що цей добровільний крок Києва свідчить про те, що його країна "серйозно ставиться до проблем нерозповсюдження та роззброєння". Він також закликав інші країни, що володіють запасами збагаченого урану, наслідувати приклад України.

Нагадаємо, що 12-13 квітня Президент України Віктор Янукович взяв участь у саміті з ядерної безпеки. За його результатами Янукович повідомив, що Україна зобов"язалася позбутися високозбагаченого урану, його вивезення буде здійснюватися поетапно.

13 квітня під час зустрічі з президентом Росії Дмитром Медведєвим Віктор Янукович обговорив питання вивезення високозбагаченого урану в Росію.

Пізніше міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко уточнив, що високозбагачений уран вивезуть до Росії для переробки його в низькозбагачений, після чого повернуть в Україну.

Корреспондент.net
Зараз ви читаєте новину «Грищенко: Україна позбавиться урану в разі "міжнародного сприяння"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі