середа, 26 серпня 2009 08:27

Грищенко: Конфлікт навколо російських дипломатів вичерпаний

Грищенко: Конфлікт навколо російських дипломатів вичерпаний

Конфлікт між Росією і Україною навколо висилки дипломатів є "перегорненою сторінкою".

Про це заявив посол України у Росії Костянтин Грищенко в ефірі 5 каналу.

"Я вважаю, що сторінка перегорнута. Це, до речі, улюблена фраза російських високих представників після такого роду ситуацій, які виникають у відносинах з іншими державами", - сказав він.

"Вважаю, що краще, щоб такого не було. Ми не маємо на цьому зосереджуватися. Це частина, дуже неприємна, нашого співіснування", - наголосив посол, висловивши переконання, що конфлікт вичерпано.

Відповідаючи на питання, чи зміняться стосунки між Україною та Росією після президентських виборів, Грищенко заявив: "Я переконаний, що будь-який керівник України, коли він пройде всі етапи випробувань, пов"язаних з виборами, не може собі дозволити відхід від базових принципів".

"Більш того, це не буде в його інтересах, це не буде відповідати його політичному майбутньому, яке формулює він сам собі. Будь-який президент буде думати, що він хазяїн цієї держави. Хазяїн у гарному сенсі", - сказав посол.

"Нас будуть поважати, в тому числі і в Росії, тільки тоді, коли ми внутрішньо будемо здатні визначати нашу поведінку виходячи з власних інтересів, а не тому що хтось щось про нас думає", - вважає він.

Як відомо, раніше між Україною та Росією розгорівся дипломатичний скандал. З"явилася інформація про те, що Київ рекомендував Москві припинити виконання повноважень радника посольства РФ в Україні Володимира Лисенка, що вже залишив Україну, і генконсула РФ в Одесі Грачова.

У МЗС РФ висловили з цього приводу обурення. Послу України повідомили, що російська сторона пропонує українській стороні достроково завершити місію генконсула України в Петербурзі й одного з радників посольства України в Москві.

У МЗС України "дзеркальні" дії Москви назвали неадекватною відповіддю. Там пояснили, що Україна рекомендувала залишити територію країни тим російським дипломатам, діяльність яких шкодила нацбезпеці держави.

У свою чергу, Москва, за твердженням Києва, висилає українських дипломатів без будь-якої мотивації.

Пізніше поінформоване джерело в МЗС України повідомив, що українська сторона відкликала рекомендацію російській стороні достроково припинити повноваження генконсула в Одесі Грачова, після чого була припинена і процедура припинення повноважень українського генконсула в Петербурзі, повідомляє Українська правда.

Зараз ви читаєте новину «Грищенко: Конфлікт навколо російських дипломатів вичерпаний». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі