середа, 18 квітня 2012 18:37

Гриценко вважає, що цього року не можливо сфальсифікувати вибори

Гриценко вважає, що цього року не можливо сфальсифікувати вибори
Анатолій Гриценко розповів про основні переваги нового закону. Фото: www.newsmarket.com.ua

Лідер "Громадянської позиції" Анатолій Гриценко оптимістично налаштований на вибори, тому що, на його думку, новий закон "Про вибори" захистить від підробки бюлетенів.

Про це він сказав на прес-конференції, повідомляє кореспондент Gazeta.ua.

"Зараз панує в людей думка, що вибори вже не мають значення, все вже вирішено, ходи не ходи, а результат відомий, ця влада надовго прийшла. Є 3 ключові позиції в новому законі "Про вибори", яких раніше не було. Вони перекривають основні канали фальсифікації", ? заявив Гриценко.

Політик пояснив, чому саме можливість фальсифікації мінімізується:

"По-перше, якщо раніше можна було друкувати скільки завгодно, безконтрольно, то тепер процес друку бюлетенів буде відбуватися під пильним оком контрольної комісії парламенту, до якої ввійдуть і представники від опозиції. Тобто жодного зайвого бюлетеня надруковано не буде. По-друге, раніше в бюлетень від руки було вписано номер дільниці, тому що тепер типографським способом вдрукують номер кожної окремої дільниці, яких понад 30 000. Не можна буде з однієї дільниці перекинути голоси на іншу. По-третє, закон новою нормою вимагає, щоб усі документи про вибори зберігалися 5 років, тобто все зберігатиметься до жовтня 2017 року. Це означає, що підмінити бюлетень по дорозі різаним папером не вдасться, як це робили раніше. Відповідальність від 4 до 6 років тюрми. Якщо хтось знищив, або підробив, то сяде гарантовано. Про це попіклується президент, якого оберуть у 2015 році".

Гриценко додав: "В окремих регіонах, де я їздив, особливо на півдні і сході, у партії влади виникли проблеми. За півроку до виборів. Вони підшукують кандидатів, хто міг би очолити комісію або бути секретарем комісії, і люди відмовляються. Чому? А тому що прочитали закон. Зрозуміли, що за кілька тисяч зможуть сісти на 4 роки. Та й подумали "Ну його в баню, обирайте самі себе".

Зараз ви читаєте новину «Гриценко вважає, що цього року не можливо сфальсифікувати вибори». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі