понеділок, 19 січня 2009 11:45

Гриценко: "Середньорічна ціна на газ складе $250 або нижче"

Гриценко: "Середньорічна ціна на газ складе $250 або нижче"

Глава Комітету ВР комітету з питань національної безпеки і оборони Анатолій Гриценко вважає, що середньорічна ціна на газ для України складе $250 за тисячу кубометрів. Про це він заявив сьогодні в ранковому ефірі радіо "Ера".

Як повідомили в прес-офісі депутата, Гриценко зазначив: "Очевидно, не мають рації оглядачі, які прогнозують її на рівні $360-370. Думаю, середньорічна ціна складатиме $250 або нижче. Це витікає з обіцянки російської сторони, що ціна на газ для України буде на 20% нижчою за середньоєвропейську, а також із заяви Президента РФ Дмитра Медведєва, що ціна на газ впаде у 2-2,5 рази".

"Після більш ніж двох тижнів війни, яка довела до точки кипіння відношення між Україною і Росією і поставила на межу кризи понад 20 європейських держав, урядовий візит в РФ був в цілому успішним, не дивлячись на те, що ми поки що мало про нього знаємо", - відзначив Гриценко. Він дає 90% гарантій того, що контракт між НАК "Нафтогаз України" і "Газпромом" буде підписаний сьогодні.

Оцінюючи ситуацію останніх тижнів в газовій сфері, Гриценко сказав: "Це була війна. Адже наслідки використання енергетичного важеля впливу співставні із застосуванням військових засобів. Наслідок повної зупинки постачань газу в будь-яку країну - падіння економіки, проблеми в соціальній сфері, недовіра до влади. Це була війна, до якої Росія була краще підготовлена за всіма напряками".

Нагадаємо, на вихідних Україна і Росія домовилися про ціну на газ. Очікується, що контракти будуть підписані сьогодні. Конкретна вартість російського газу для України поки не називається. Відомо лише, що Росія дасть українській державі 20% знижку на газ за умови збереження тарифу на транзит. Про це заявила Прем"єр-міністр Юлія Тимошенко після переговорів з Прем"єр-міністром Російської Федерації Володимиром Путіним, які тривали 5 годин.

"Дійсно, переговори були нелегкими, але ми прийшли до угоди, яка дозволяє підписати всі необхідні документи", - підкреслив глава українського уряду.

Газовий конфлікт між Україною і РФ продовжувався майже три тижні, - з 1 січня, коли російська сторона обмежила, а потім і зовсім припинила постачання "блакитного палива". В результаті протистояння без газу залишалися європейські споживачі, повідомляє Ліга.

Зараз ви читаєте новину «Гриценко: "Середньорічна ціна на газ складе $250 або нижче"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі