четвер, 20 квітня 2017 10:47

ГПУ без жодних підстав продовжує тримати Ставицького в статусі "підозрюваний"

ГПУ без жодних підстав продовжує тримати Ставицького в статусі "підозрюваний"
Після трьох років розслідування в ГПУ немає жодного документу, доказу або свідка, які підтвердили б порушення Едуардом Ставицьким (на фото) законодавства

Генпрокуратура продовжує на словах "підозрювати" екс-міністра енергетики України Едуарда Ставицького у справі під умовною назвою "Межигір'я". Фактично після трьох років розслідування в ГПУ немає жодного документу, доказу або свідка, які підтвердили б порушення Ставицьким законодавства, пише "Антикор".

З наданих нам для проведення журналістського розслідування письмових пояснень Ставицького, спрямованих ни особисто в Генеральну прокуратуру ще в травні 2016 року на прохання прокурора групи прокурорів ГПУ В. Куценко, озвученого в прямому ефірі 112 каналу свідчить, що виконуючи функціональні повноваження голови правління компанії НАК "Надра Україна", він на виконання указу президента, розпоряджень Кабінету Міністрів, рішень вищестоящих органів управління, у тому числі колегіальних, повернув у державну власність будівлі Маріїнського палацу.

"Держава їх прийняла, і на цьому я закінчив свою дію. Я виконав державне завдання. Ні приватне, ні особисте. Нічого ні в кого не крав. Я не скоював ніяких злочинів. Немає жодного документа або об'єктивного рішення суду, яке дозволило б мене звинувачувати" - заявив Ставицький в ефірі передачі "Актуальне інтерв'ю" на ізраїльському телебаченні та відкрито звернувся до українських правоохоронних органів, - Ви мене підозрюєте? Але для того, щоб підозрювати, ну хоч одну повістку надішліть за три роки. Адже нічого ж не було. Ні телефонного дзвінка, ні повістки, ні спілкування з адвокатами".

Нагадаємо, що мова йде про сараії в Межигір'ї, які були обмінені за указом тодішнього президента України Віктора Ющенка для відновлення комплексу споруд Маріїнського палацу. Компанія, де керівником був Ставицький, займалася поверненням історичного комплексу "Маріїнський палац" у власність держави. Палац на той момент був у приватній власності. Тобто Ставицький діяв за вказівкою президента і свою роботу виконав - зараз Маріїнський палац знаходиться в державній власності. Цікаво, що за 3 роки розслідування, Генеральна прокуратура не звернулася до екс-президента Ющенка з вимогою дати свідчення або хоча б пояснити суть справи, а клопотання Ставицького про допит Ющенка в якості головного свідка проігноровано формальною відпискою.

Як з'ясувалося з офіційного сайту Генеральної прокуратури, слідчі ГПУ не викликали Ставицького на допити, не вручали повідомлень про підозри в будь-якому кримінальному провадженні, а значить і не вимагали у нього пояснень у справі і не зафіксували статус підозрюваного, згідно положень Кримінально-процесуального кодексу України.

Виходячи з цього напрошується висновок - прокуратура наполегливо не хоче офіційно контактувати зі Ставицьким!

Ставицький здивований, що слідчі пишуть про те, що "місце перебування Ставицького їм невідомо". Але в той же час Ставицький постійно з'являється на ізраїльському та українському телебаченні, відкрито заявляє, що на даний момент проживає в Ізраїлі і є громадянином цієї країни.

"Дуже складно спростовувати підозри, які ГПУ не може навіть нормально пред'явити. Генпрокуратура оперує такими документами, що соромно читати. Там є, наприклад, такі формулювання: "була створена група в 2003 році, яка з метою захоплення державної власності організувалася у невстановленому місці, у невстановлений час, невстановленими особами". Знаходять дивних свідків, вони плутаються у своїх розповідях. Висувають в суд фейкову експертизу з фотографіями неіснуючих об'єктів на момент її проведення (2015 рік) і зманіпульованими висновками. Якщо коротко, ми маємо справу з вигаданими історіями, які написані на офіційних бланках Генеральної прокуратури України", - коментує ситуацію Едуард Ставицький. Адвокат Ставицького Інна Рафальська заявляє, що ще в травні 2014 року передала слідству всі необхідні документальні докази, що свідчать про правомірність дій Ставицького як керівника і клопотала про припинення кримінального переслідування. Однак, протягом трьох років досудового розслідування Генеральна прокуратура не спромоглася предметно розглянути докази захисту. Вперте ігнорування звинуваченням об'єктивних даних невинності Ставицького призведе в кінці-кінців до виправдання його судом, - каже адвокат.

Виходить, що ГПУ нічого не може пред'явити Ставицькому. За три роки роботи це вже можна було зробити. Але чому Генпрокуратура продовжує поширювати в пресі інформацію про неіснуючу справі проти Ставицького?

"Генпрокуратура" судить "Ставицького не в судах, а в пресі. Постійно бачимо про це новини, але вони побудовані не на фактах і документах, а на домислах, часто навіть на відвертих вигадках. Це вже не об'єктивне розслідування, а політичне переслідування. Кому це потрібно? Можливо, впливовим особам в українській політиці, які не хочуть, щоб Ставицький з'являвся в Україні, і користувався довірою української громадськості. Це людина, яка багато знає. А найкращий захист - це напад. Можливо, проти Ставицького використовують саме цю тактику"- коментує ситуацію Давид Вінницький, представник Ставицького в Ізраїлі.

Сам Едуард Ставицький підтверджує - багато нинішніх високопоставлених політиків в Україні не хочуть, щоб він з'являвся на центральних українських каналах і озвучував непотрібну для них правду.

Раніше Ставицький заявив, що готує матеріали для звернення до Європейського суду з прав людини та інші міжнародні інстанції, щоб захиститися від політичного переслідування.

Як відомо, колишній міністр юстиції Олена Лукаш виграла справу проти Генпрокуратури в Апеляційному суді Києва. Йдеться про дані, які відомство відправляло до Ради Євросоюзу для введення проти Лукаш санкцій. Суд визнав їх недійсними.

Також, за ініціативою екс-заступника глави Адміністрації президента Андрія Портнова Кримінальний суд Бельгії виніс вирок, яким визнав винним і засудив колишнього першого заступника генерального прокурора України Олексія Баганця за умисне надання суду недостовірної інформації і засудив його до одного місяця тюремного ув'язнення і штрафу в розмірі шести тисяч євро, які необхідно заплатити в бюджет Бельгії.

Зараз ви читаєте новину «ГПУ без жодних підстав продовжує тримати Ставицького в статусі "підозрюваний"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі