понеділок, 29 грудня 2008 17:18

Головні успіхи і невдачі України за 2008 рік
15

Редакція Gazeta.ua пропонує увазі своїх читачів найзначніші події України за минулий 2008 рік. Найбільш провальні дії у внутрішній і зовнішній політиці, незначні успіхи і типовий для нашої країни нонсенс.

Успіхи року

10 квітня Україна ратифікувала договір зі вступу до СОТ. За ратифікацію цього протоколу проголосували всі фракції, окрім комуністів. До цього моменту Україна йшла 15 років і лише за останні п"ять років прийняла близько 60 законів для зближення з СОТ. Документ складав 1650 сторінок.

23 жовтня Європарламент визнав Голодомор злочином проти людства і висловив співчуття українському народу. Про це йшлося у резолюції, схваленій на засіданні у Страсбурзі. "За" проголосували більшість депутатів Європарламенту.

18 березня 2008 року 425-ма голосами народних депутатів ухвалено закон "Про внесення змін до закону України "Про рекламу" (щодо реклами тютюнових виробів та алкогольних напоїв). 7 квітня закон підписаний Президентом України.

Автором закону був заступник голови Верховної Ради України Микола Томенко.

Україна повернула собі славу житниці Європи і зібрала 54 мільйони тонн зернових. Це у півтора рази більше у порівнянні з 2007 роком.

Невдачі року

Небувала фінансова криза в США викликала планетарну паніку, яка зачепила Західну Європу, підірвала Росію і роздавила Україну. Україна відчула наслідки глобального фінансового цунамі сильніше за всіх, зайнявши непочесне перше місце у світі по падінню фінансового ринку - практично на 60%.

Наслідки кризи в Україні:

- валютна гойдалка. Долар з позначки 4.50 грн стрибав і до 10 грн, євро із звичних 7 грн досягало навіть 16 грн;

- падіння цін на житло, проте все ж не у гривневому еквіваленті;

- заборона дострокової видачі депозитів;

- комісія на валютні операції у банках;

- складні умови отримання кредитів;

- безробіття унаслідок масових скорочень і банкрутств компаній, примусові відпустки;

- зниження обсягів виробництва у галузях, направлених на експорт.

Не вдалося налагодити необхідний діалог з Російською Федерацією. Постійно відбувалися процеси, які з одного боку, нібито переконували в тому, що ми намагаємося поліпшити відносини з Росією. Але разом з тим виникла низка проблемних питань, які чітко давали зрозуміти, що не все добре в наших відносинах. Найбільше це стосується нашої енергетичної безпеки, зокрема, постачання газу, яке знаходиться в підвішеному стані.

Інтервенція Росії до Грузії в значній мірі ускладнила російсько-українські відносини через те, що Україна має певні підстави бачити в цьому значну загрозу для себе. Українська влада не змогла зайняти нейтральної позиції і підтримала у цьому конфлікті Грузію.

16 вересня екс-спікер Верховної Ради України Арсеній Яценюк заявив, що "помаранчева" коаліція офіційно припинила своє існування.

У коаліцію входили фракції Блоку Юлії Тимошенко (БЮТ) і пропрезидентського блоку "Наша Україна - Народна самооборона" (НУ-НС).

Коаліція була створена після позачергових парламентських виборів, які пройшли у вересні 2007 року. До неї увійшли 227 депутатів від обох блоків; для формування більшості в українській Раді необхідно 226 мандатів. У червні цього року з коаліції вийшли два депутати (по одному з кожного блоку), і в ній залишилося 225 депутатів.

Україна втратила шанси отримати ПДЧ. Цей провал був другим. У цілому, шанси формалізувати українські перспективи членства в НАТО були високими, незважаючи на непопулярність цього рішення серед суспільства і млявість потрібних реформ.

Отримання перспективи на членство у ЄС. Досягти цього було складніше, ніж ПДЧ, але не неможливо. Проте все ж важко назвати цю невдачу справою одного року.

Крім цього розпочали рекламу України вже і серед населення ЄС. Промо-ролик показують на телеканалі CNN і коштує це задоволення 2, 5 млн грн.

Тимошенко програла перевибори мера столиці, які сама ж ініціювала. Держбюджет виділив на передвиборчу кампанію в Києві 16,5 млн гривень. Це офіційна сума. Експерти ж оцінили передвиборчі перегони у $100 млн.

Підсумок виборів: задоволений Черновецький і чергові мільйони витрачені державою не на користь свого народу.

Девальвація національної валюти зупинила стрімке зниження цін на нафтопродукти. Якщо курс національної валюти ослабиться ще більше, то пальне почне дорожчати. Перші ознаки такої динаміки були відмічені в середині грудня.

З 19 до 26 грудня середні в Україні роздрібні ціни на нафтопродукти збільшилися на 2,3-3,1% (у середньому на 2,6%).

Нонсенс року

У Києві підвищилися тарифи на проїзд в громадському транспорті. Вартість однієї поїздки в метрополітені збільшена з 50 коп. до 2 грн, якщо пасажир купує один жетон. У наземному транспорті - з 50 коп. 1,5 грн, якщо купити квиток завчасно в кіоску, і до 2 грн - якщо купити в салоні автобуса, трамвая, тролейбуса.

Вартість проїзних квитків на рік складає: на метро - 365 грн; на один вид наземного транспорту (трамвай, тролейбус або автобус) - 275 грн; на два види транспорту, одне з яких метро - 575 грн; на два наземні види транспорту - 495 грн; на три наземні види транспорту - 660 грн; на чотири види транспорту (зокрема метро) - 799 грн.

У розпал фінансової кризи у парку Слави у Києві відкрили першу чергу меморіалу на честь жертв Голодомору. З держбюджету на це було виділено 133 мільйонів гривень. Сума, яку виділять на другу чергу, поки невідома. Є лише цифра, яку назвали експерти регіонального розвитку і будівництва, - це загальна вартість постаменту у 750 мільйонів гривень.

Коли весь світ витрачає усі сили і засоби на заходи з подолання фінансової кризи, президент Віктор Ющенко 8 жовтня розганяє Верховну Раду VI скликання. Проте минулося.

Фарт року

Україна отримала кредит на стабілізацію економіки у розмірі 16 з половиною мільярдів доларів терміном на 24 місяці. Рішення про це ухвалила рада директорів Міжнародного валютного фонду.

Зараз ви читаєте новину «Головні успіхи і невдачі України за 2008 рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі