четвер, 21 лютого 2013 22:14

Головатий: "Питання української мови - це питання інституту держави"

Головатий: "Питання української мови - це питання інституту держави"
За словами Головатого, новий мовний законопроект спрямований на державне врегулювання функціювання української мови. Фото: news.liga.net

В Україні питання мови за своєю значущістю прирівнюється до інститутів державності.

Про це сказав розробник нового мовного законопроекту, екс-міністр юстиції Сергій Головатий.

"Довкола цього питання є достатньо спекуляції, бо воно є політичним. Адже питання української мови - це не просто юридичне питання, а питання інституту держави", - переконаний він.

Головатий додав: "Якщо для інших держав в юридичному розумінні держава - це територія, населення і суверенітет, то для України, певно єдиної держави в Європі, питання української мови додається до "населення, території, суверенітету" як інститут державності. Тому що це історичний наслідок, спадщина майже трьохсотрічного статусу колонії, репресованої, недозволеної мови".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Через закон Ківалова-Колесніченка була досягнута мета путінської політики" - Головатий

Говорячи про новий мовний законопроект, екс-міністр підкреслив, що він не має на меті обмежувати права якоїсь із мов, а спрямований саме на державне врегулювання функціювання державної української мови.

"Законопроект не веде боротьбу із жодною мовою, він має на меті одне - відновити історичну справедливість стосовно української мови, яка нам дісталася внаслідок історичного минулого. А  також - забезпечити функціонування української мови як державної, відповідно до статусу, визначеного Конституцією України. Крім того, він спрямований на те, щоби забезпечити застосування і захист прав мов нацменшин, як це передбачено європейськими інструментами, зокрема Європейською мовною Хартією і Рамковою конвенцією про захист прав національних меншин", - підкреслив він.

Зараз ви читаєте новину «Головатий: "Питання української мови - це питання інституту держави"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

78

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі