понеділок, 19 жовтня 2015 13:29

Голова КВУ сказав, як побороти підкуп виборців

Голова КВУ сказав, як побороти підкуп виборців
УНІАН

Сьогодні в Україні існує багато механізмів легального підкупу виборців.

Про це в коментарі Gazeta.ua сказав голова Комітету виборців України Олексій Кошель.

"Те, що ми спостерігали на сумнозвісному 205-му виборчому окрузі, зараз - в усіх регіонах. Коли проводиться відкритий підкуп від імені благодійних фондів кандидатів. До прикладу, у Дніпропетровську команда кандидата Філатова звітувала, що ремонт дороги здійснюється за кошти благодійного фонду Бориса Філатова. Відповідно до закону, це не може трактуватись як підкуп виборців. Зараз ми бачимо в усіх регіонах активну діяльність благодійних фондів, громадських організацій імені кандидатів. Або ж назви громадських організацій, які повністю збігаються із назвою політичної партії", - пояснив він.

Експерт вважає, що в законі треба розтлумачити поняття "підкуп виборців".

"У законодавстві треба чітко прописати, що підкупом є роздача товарів і послуг від імені однойменних благодійних організацій, фондів та інших структур. І передбачити, що кримінальна відповідальність настає за самим фактом такої роздачі. Потрібно внести зміни до КПК. Іншими словами, треба дати правоохоронцям дієвий інструмент, за яким вони можуть порушувати на місцях низку кримінальних справ. Цього достатньо, щоб максимально зупинити таке явище", - зазначив голова КВУ.

За словами експерта, сьогодні важко доводити факти підкупу виборців.

"Одна із ключових проблем. Сьогодні правоохоронцям, щоб розслідувати кримінальну справу, потрібно не лише зафіксувати факт роздачі товарів, послуг чи грошей. Але також довести, що виборці в обмін на подібну "благодійність" давали певне зобов'язання щодо позитивного голосування за кандидата чи політичну силу. Потрібно провести надзвичайно складні слідчі дії. Навіть заслати свого агента у "піраміди" з підкупу виборців, щоб довести ці складні механізми", - пояснив він.

Голова КВУ прокоментував заклик президента Петра Порошенка до коаліції посилити покарання за підкуп виборців.

"Порошенко займає жорсткішу позицію - порушників чинного законодавства необхідно знімати із виборчих перегонів. На нашу думку, закон передбачає досить серйозне покарання за підкуп у вигляді тюремного ув'язнення. І тоді особу вже не потрібно знімати з перегонів. Бо покарання є значно сильнішим", - зауважив Кошель.

Зараз ви читаєте новину «Голова КВУ сказав, як побороти підкуп виборців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі