понеділок, 12 листопада 2012 17:26

Генпрокуратура порушила справу за фактом фальсифікацій на 223 ОВК

Генпрокуратура порушила справу за фактом фальсифікацій на 223 ОВК
Віктор Пшонка встановить осіб, причетних до фальсифікацій. Фото: liga.net

Генпрокуратура порушила кримінальну справу за фактом фальсифікації результатів голосування в окрузі № 223 у Києві (Шевченківський район Києва).

Про це на брифінгу повідомив генеральний прокурор Віктор Пшонка, повідомляють Українські новини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прокуратура взялась за 223 округ

"Було порушено кримінальну справу за фактом підробки виборчих документів та їх використання, що вплинуло на результати голосування виборців у рамках виборчого округу, за ознаками злочину ст. 158 ч. 3 Кримінального кодексу (фальсифікація виборчих документів)", - сказав він.

За словами генпрокурора, в ході розслідування будуть встановлені особи, які сфальсифікували бюлетені в окрузі.

Зокрема він додав, що 402 бюлетеня мають позначки навпроти двох кандидатів у депутати.

Пояснюючи, чому по 223 округу порушено кримінальну справу, а по решті ні, Пшонка підкреслив, що у зв'язку з подіями на 223 окрузі є конкретні звернення кандидатів у депутати, виборців, а також були допущені до бюлетенів правоохоронці, які зафіксували порушення.

"Якщо в цих округах ЦВК знайде порушення, і направить нам матеріали, ми будемо їх розглядати: або відмовимо у порушенні справи, або порушимо справу, якщо будуть порушення", - підкреслив генпрокурор.

Всього органи прокуратури порушили 9 кримінальних справ щодо порушення виборчого законодавства під час парламентських виборів в Україні, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Він поінформував, що є п'ять кримінальних справ стосовно підкупу виборців, чотири з яких уже направлено до судів. Решта справ, за словами генпрокурора, ще розслідуються.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Булатецький про перевибори: "Я швидше здохну, ніж на них піду!"

Пшонка додав, що за п'ятьма кримінальними справами, які розглядаються в судах, висунуто обвинувачення шести особам.

Генпрокурор пояснив, що, згідно із законодавством, органи прокуратури не мають права втручатись у виборчий процес, проте реагують на відповідні звернення про порушення.

"За цей час органи прокуратури розглянули 1 тис. 346 звернень", - зазначив Пшонка, додавши, що 80% із них було перенаправлено уповноваженим органам.

Як відомо, 5 листопада ЦВК визнала неможливим встановлення достовірних результатів голосування в округах № 94, 132, 194, 197, 223, Верховна Рада рекомендувала ЦВК призначити повторні вибори в цих округах.

В окрузі № 223, згідно з даними на сайті ЦВК, переміг самовисуванець Віктор Пилипишин, однак це заперечується кандидатом від "Свободи" Юрієм Левченко.

Зараз ви читаєте новину «Генпрокуратура порушила справу за фактом фальсифікацій на 223 ОВК». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі