Ексклюзиви
понеділок, 14 травня 2007 10:07

Гавриш: Новий парламент довго не протримається

Суддя Конституційного Суду Степан Гавриш вважає, що обраний на дострокових виборах парламент буде "технічним".

"Верховна рада, яку мають обрати, буде "технічною", вона довго не протримається. Президент її знову розпустить, щоб провести другі дострокові вибори", - заявив він в інтерв"ю газеті "Известия в Украине".

Гавриш відзначив, що зараз обговорюються три дати дострокових виборів: "літній період" – з 24 червня по 8 липня, 9 вересня і початок жовтня.

"Найбільш реальною я вважаю дату 9 вересня. До цього часу можуть бути внесені зміни в закон про вибори, переобрано Центвиборчком, а також скасовано закон про Кабінет міністрів, що позбавив президента права керувати виконавчою владою", - сказав Гавриш.

Також Гавриш вважає, що в Україні "перехід до чистого парламентаризму неможливий", тому що "немає професійних партій, заснованих на певній ідеології".

"Мій прогноз такий: ми повернемося до президентсько-парламентської моделі, що збереже політичні функції уряду. Рада стане двопалатною", - відзначив він.

За словами Гавриша, Україні необхідна нова Конституція і "швидше за все референдум по новому основному законі пройде вже в 2008 році". "Зараз над Конституцією вже працюють – і в Криму, і в Карпатах. Головне питання – якою республікою стане Україна: парламентською, президентською чи президентсько-парламентською", - відзначив він.

У той же час Гавриш визнав, що у КС зараз "нічого не відбувається, він недієздатний". "І не тому, що президент звільнив 3 суддів з 18, а тому, що КС за 9 місяців не зміг прийняти жодного постанови. Судді порушили присягу, не виконували службові обов"язки. Вони не справляються з роботою", - відзначив він.

"Яке б рішення по указу Ющенка судді ні винесли, воно викличе недовіру в половини суспільства. КС звинувачують у корупції, заангажованості. Він сформований за політичним принципом і, як результат, став джерелом політичного конфлікту", - вважає Гавриш, пише Українська правда.


Зараз ви читаєте новину «Гавриш: Новий парламент довго не протримається». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути