вівторок, 20 січня 2009 11:38

Фірташ не заважав Тимошенко домовлятися, бо катався на лижах

Голова ради директорів RosUkrEnergo Дмитро Фірташ заперечує, що його компанія заважала газовим переговорам України і Росії.

Про це він заявив в інтерв"ю "Комерсант-Україна".

"Можу сказати однозначно – те, що говорить Юлія Володимирівна, що конфлікт нібито почався через мене,– це неправда. По-перше, 31 грудня мене не було ні в Україні, ні в Росії. Я був у Швейцарії (катався на лижах), і ніяк не міг уплинути на ці процеси. Просто уряд провалил переговори, і Юлія Тимошенко, як завжди, стала шукати винного", - заявив Фірташ.

На питання, що газовий конфлікт міг бути пов"язаний з боргом "Газпрому" з боку RosUkrEnergo, Фірташ відповів, що всі гроші, які одержує RosUkrEnergo, автоматично перераховуються "Газпрому".

"RosUkrEnergo робить просту річ – одержує гроші і відразу платить. Є тільки три платежі, які виплачує компанія: плата за транспорт, покупка газу, податки – це усе. І раз на рік виплачуються дивіденди. Наприкінці березня – збори акціонерів. Після цього, коли ми одержуємо річний аудит, усе скінчено – у травні йде розподіл дивідендів", - пояснив він.

Фірташ також підкреслив, що на сьогоднішній день борг "Нафтогазу" усе ще складає $650 млн за минулий рік, які НАК "повинен ще заплатити".

"Це залізний факт. І правильно говорить Володимир Путін, що "Нафтогаз" усе ще винен "Газпрому" як акціонерові RosUkrEnergo", - відзначив він.

У той же час Фірташ не збирається позиватися до НАК.

"Нехай вони (Газпром) це доводять, а не ми. Ситуація проста – є контракт, у ньому чітко прописаний розмір пені і штрафів. Контракт треба виконувати", - заявив голова ради директорів RosUkrEnergo.

Фірташ також стверджує, що компанія RosUkrEnergo практично рік цілком фінансувала "Нафтогаз".

"НАК наприкінці квітня заплатила гроші, а в основному за рік виявилася винна $2-2,5 млрд. Вдумайтеся в цю цифру. Знаєте, на кому всі ці кредити висіли? На RosUkrEnergo. "Газпром" не брав цих кредитів – ми розраховувалися з ним вчасно. Нам "Газпром" без грошей газ не давав. Ми йшли в банки, брали кредити, платили за них відсотки і розраховувалися з "Газпромом", - поскаржився він.

"Якщо ми десь мали пені, ми теж їх платили. Тому я вважаю, що це не коректне питання. Усе, що ми брали, ми платили. Що це значить – що пені, штрафи треба списати? Хочу відзначити, що пені і штрафи, які нам винен "Нафтогаз", менше відсотків, заплачених нами банкам за кредити, які ми були змушені брати через затримку платежів НАК", - заявив Фірташ.

Як відомо, у понеділок голова правління "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що трейдер "Росукренерго" зривав переговори "Газпрому" з "Нафтогазом України".

Зараз ви читаєте новину «Фірташ не заважав Тимошенко домовлятися, бо катався на лижах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі