вівторок, 29 липня 2008 11:40

Фельдмана дивує, що СБУ зробила винними євреїв

Народний депутат України, президент Українського єврейського комітету Олександр Фельдман упевнений, що СБУ вибірково опублікувала список організаторів і винуватців Голодомору-Геноциду 1932-1933 років в Україні.

Про це він заявив сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

"Мене дивує той факт, що списки були зроблені вибірково. Насторожує той факт, що в них простежується етнічна складова", - сказав Фельдман.

Він зазначив, що у списку з 19 чоловік переважають єврейські і латиські прізвища.

За його словами, йому в СБУ повідомили, що списки величезні, і виникає питання, навіщо сьогодні в Україні виділяється саме цей аспект.

Фельдман зазначив, що під час Голодомору постраждали всі жителі України, зокрема євреї.

За його словами, СБУ сьогодні активно бореться з антисемітизмом і ксенофобією, а публікація такого списку негативно впливає на міжнародний імідж України.

"Опубліковані списки – це висмикнута позиція з тексту. Кому вона потрібна сьогодні в Україні - залишається загадкою", - сказав депутат.

Фельдман наголосив, що люди, які організували Голодомор, не мають національності і повинні понести покарання.

Він упевнений, що це питання сьогодні не є "вкрай важливим" для України, але такі дії СБУ не можна залишати без уваги.

23 липня СБУ обнародувала складений за її архівними матеріалами перший список організаторів і винуватців Голодомору-Геноциду 1932-1933 років в Україні.

Пізніше, 26 липня, СБУ висловила подяку Українському єврейському комітету (місто Київ) і всім іншим, хто відгукнувся на обнародування на її офіційному сайті цього першого списку винуватців Голодомору.

При цьому Служба безпеки нагадала, що це лише початок масштабної роботи і перелік осіб, безпосередньо причетних до організації масового знищення українського народу, і надалі поповнюватиметься. "Саме тому при публікації цих матеріалів була вибрана інтерактивна форма", - наголошується в повідомленні.

Як зазначають у прес-центрі СБУ, "обнародуваний список було підготовлено лише за матеріалами, що є тільки в архівах Служби безпеки України. Безперечно, в інших державних архівах, приватних зібраннях, у розпорядженні громадських організацій є додаткові відомості, які можуть істотно доповнити цей перелік". Крім того, формування повного списку причетних до організації Голодомору-Геноциду в Україні можливе лише з використанням інших архівних матеріалів, зокрема, документів комуністичної партії, документів каральних органів СРСР.

Зараз ви читаєте новину «Фельдмана дивує, що СБУ зробила винними євреїв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі