понеділок, 08 лютого 2010 05:43

Європейські ЗМІ про вибори: Революція померла

Європейські ЗМІ про вибори: Революція померла
Європейські ЗМІ, коментуючи вибори в Україні, пишуть про безславний кінець "помаранчевої революції" та ризики для української демократії.

"Не позбавлене іронії те, що той, хто фальсифікував минулі вибори, хто їх програв, Віктор Янукович, святкує політичний "камбек", - пише газета Luxemburger Wort, переклад якої наводить Німецька хвиля.

"Коли таким є безславний кінець помаранчевої революції, то це могло статися з двох причин. Перше, це внутрішня роздвоєність країни - між Росією та Європою. Інше - розсвареність всередині прозахідного табору, між невезучим президентом Ющенком і його особистим ворогом - прем"єр-міністром Тимошенко", - аналізує видання.

"Своїми політичними інтригами вони змарнували кредит політичної довіри, а Україна наблизилася до межі економічного краху", - пише газета.

Газета також прогнозує, що Янукович буде достатньо прагматичним, але поведе Україну середнім фарватером, подалі від ЄС і ближче до Росії.

В такому ж ключі пише газета Neue Osnabrücker Zeitung. "На чолі другої за величиною країни Європи може стати чоловік, якого викрили на фальшуванні виборів 2004 року, що тоді спричинило помаранчеву революцію".

"Утім, революція померла", - додає газета.

"Є побоювання, що хаос продовжуватиметься. Юридичні бої за результати виборів є цілком можливими, так само, як і дострокові парламентські вибори. Для Євросоюзу такий розвиток подій дуже невтішний", - зазначає Neue Osnabrücker Zeitung

Авторитетне німецьке видання Frankfurter Allgemeine Zeitung вбачає підстави для занепокоєння долею демократії в Україні.

"Питання у тому, чи втримається після виборів нестійка демократія в Україні, яка побудована радше на рівновазі сил, ніж на інституційних підвалинах. Чи може перемога Януковича стати поверненням старого режиму?" - розмірковує видання.

Газета зазначає, що в оточенні Януковича "домінують чоловіки, які у 90-ті роки вижили у брутальній боротьбі за власність на промисловому сході країни". "Немає впевненості у тому, що вони остаточно відмовилися від методів, якими тоді звикли користуватися", - зазначає Frankfurter Allgemeine.

Зараз ви читаєте новину «Європейські ЗМІ про вибори: Революція померла». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

44

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі