середа, 15 січня 2020 09:41

Європарламентарі закликають Росію визнати вину за МН17, узявши приклад з Ірану

Європарламентарі закликають Росію визнати вину за МН17, узявши приклад з Ірану
У Європарламенті провели паралелі між збитими Росією та Іраном пасажирськими літаками. Фото: ukrinform.ua

Депутати Європарламенту відкрито закликають Росію визнати вину за збиття літака МН17. Проводять паралелі між діями Росії 2014 року та Іраном, який уже визнав провину за збиття "Боїнга" українських авіаліній.

Коментарі євродепутатів наводить Радіо Свобода.

"Ми зараз спостерігаємо за унікальною ситуацією, коли Іран випереджає Росію у своєму визнанні відповідальності. Росія має взяти на себе відповідальність за збиття МН17, але вона досі цього не зробила. Доказова база ідентична, але Росія відмовляється визнати свою провину", – заявив німецький депутат Європейського парламенту Міхаель Галер.

Якщо раніше євродепутати дозволяли собі так висловлюватися лише в кулуарах і не на запис, то тепер відверто засуджують Росію і порівнюють реакції Тегерану та Москви на збитий літак.

"Влада Ірану визнала свою відповідальність через кілька днів. І тут ми бачимо величезний контраст із поведінкою Росії, коли на території України було збито літак Малайзії", – заявив депутат із Литви Андрюс Кубілюс.

Попри те, що Іран узяв на себе відповідальність за збиття українського лайнера, в Європарламенті закликають до всебічного і прозорого розслідування, бо, за словами депутатів, досі лишається багато питань без відповідей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні раніше за інших знали, що літак МАУ збили ракетою

"Військові технології повинні давати змогу вирізняти "Боїнг", який має свої радіосигнали, і він показує, що він – "Боїнг", а не ракета чи американський винищувач", – твердить Андрюс Кубілюс. Та додає, що на цей час Іран іде на співпрацю, однак невідомо, чи так завжди буде, бо розслідування може тривати кілька років.

Наприкінці грудня 2019 року постійний представник Росії при ЄС Володимир Чижов заявив, що Росія готова надати інформацію, якою володіє, про катастрофу 2014 року малайзійського "Боїнга" на сході України для нового судового слухання в Нідерландах.

Зараз ви читаєте новину «Європарламентарі закликають Росію визнати вину за МН17, узявши приклад з Ірану». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі