Ексклюзиви
вівторок, 04 березня 2008 14:37

Європа слідкує за газовою суперечкою України і Росії і готує екстрене засідання

Єврокомісія стурбована повідомленнями про обмеження постачання газу Україні і закликає обидві сторони знайти швидке вирішення конфлікту. У Брюсселі, про це сьогодні на прес-конференції повідомив представник Єврокомісії Мікелє Керконе.

"Ми стурбовані повідомленнями про обмеження постачання газу в Україну… Ми будемо уважно стежити за розвитком ситуації. Єврокомісія сподівається, що незалежно від результатів цього комерційного диспуту (між Росією та Україною) постачання газу до ЄС не постраждає", - сказав він.

Керконе зауважив, що Єврокомісія отримала повідомлення "Газпрому" про зменшення постачання газу Україні як відповідь на відсутність рішення у комерційному питанні щодо постачання газу між двома країнами.

За словами Керконе, Єврокомісія ще раз закликає обидві сторони знайти швидке й ефективне вирішення комерційного питання щодо постачання газу.

Він також додав, що зараз за ситуацією стежить Європейська інформаційна мережа з енергобезпеки. Крім того, Єврокомісія розглядає можливість скликання екстреного засідання газової координаційної групи у разі потреби.

Як сказав Керконе, засідання Газової координаційної групи планується на початок квітня, однак за потреби може бути скликано раніше.

Він також наголосив, що питання постачання газу є внутрішнім питанням України, а Єврокомісія не може втручатися в комерційний диспут двох іноземних компаній на території третьої країни.

3 березня о 9.34 за київським часом ДК "Укртрансгаз" НАК "Нафтогаз України" одержала телеграму ВАТ "Газпром" із повідомленням про скорочення на 25% постачання газу до України.

Пізніше начальник Управління зв`язків з громадськістю НАК "Нафтогаз України" Валентин Землянський повідомив, що "Газпром" скоротив постачання газу в Україну ще на 10% – до 46 млн. кубометрів.

Водночас у "Нафтогазі" уточнили, що скорочення поставок газу в такому обсязі не позначиться на українських споживачах.

Сьогодні, 4 березня, "Газпром" повідомив про можливість скоротити постачання газу ще на 25% з 20.00 мск, повідомляє УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «Європа слідкує за газовою суперечкою України і Росії і готує екстрене засідання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути