понеділок, 17 грудня 2007 10:47

Європа готова підтримати газопровід в обхід України

Єврокомісія підтримає будівництво газопроводів в обхід України, якщо остання не інвестує в модернізацію власної газотранспортної системи 2,5 млрд євро, необхідні для збереження нинішнього обсягу транзиту газу в Європу.

Про необхідність Україні інвестувати в модернізацію ГТС 2,5 млрд євро до 2012 року заявив у п"ятницю керівник відділу з питань енергобезпеки Єврокомісії Фаузі Бенсарса.

У випадку невиконання Україною пред"явлених вимог Єврокомісія обіцяє підтримати будівництво газопроводів в обхід нашої країни, розповів "Комерсанту-Україна" на правах анонімності один з учасників робочої групи.

"Європейські чиновники прямо заявили, що вважають нашу ГТС зношеною і якщо ми не знайдемо кошти, комісія підтримає будівництво трубопроводів в обхід України", – пояснив співрозмовник. Сам Бенсарса дану інформацію не підтвердив і не спростував.

Росія і Німеччина вже будують в обхід України газопровід "Північний потік" потужністю 55 млрд кубометрів, що планується запустити до 2012 року.

По ньому буде проходити 30 млрд. кубометрів газу, видобутого з нових родовищ, і до 25 млрд. кубометрів, що транспортуються зараз через Україну і Білорусію.

Крім того, Росія й Єврокомісія обговорюють можливість будівництва газопроводів "Південний потік" і "Ямал-Європа-2" загальною потужністю 63 млрд. кубометрів.

Через них у Європу може проходити 38 млрд. кубометрів газу з нових родовищ і 25 млрд. кубометрів, що йдуть транзитом через Україну.

Якщо всі ці проекти будуть реалізовані до 2013 року, Україна скоротить транзит російського газу з 110 млрд. до 60 млрд. кубометрів.

На думку гендиректора газотрейдингової компанії "Олгаз-інвест" Юрія Коровіна, Україна могла б модернізувати ГТС у випадку введення податкових канікул для "Укртрансгазу" або держгарантій для залучення кредитів.

У протилежному випадку країна змушена буде передати ГТС в управління газотранспортному консорціуму, що зможе знайти інвестиції для її реконструкції, говорить директор газотрейдингової компанії "Об"єднана газова група" Данило Шевелєв.

"Європейські країни і "Газпром" зацікавлені в одержанні контролю над українською ГТС. За допомогою подібних заяв вони намагаються схилити громадськість до своєї думки", – додав Коровін, пише Українська правда.

Зараз ви читаєте новину «Європа готова підтримати газопровід в обхід України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі