понеділок, 19 квітня 2021 20:24

Європа чекає на США: здобутки і втрати паризького візиту Зеленського

Європа чекає на США: здобутки і втрати паризького візиту Зеленського
Батозський пояснив, чому паризький візит Зеленського виявився безрезультатним. Фото: Свои.City

На відміну від 2014 року концентрація військ біля нашого кордону зараз - гра Путіна зі Сполученими Штатами. Про це сказав у коментарі Gazeta.ua політолог Костянтин Батозський з приводу зустрічі Володимира Зеленського із Еммануелем Макроном і Анґелою Меркель в Парижі.

"Якщо у Трампа був спецпредставник по Україні, то Байден призначив спецпредставника по "Північному потоку-2". Перевіряються на міцність євроатлантичні стосунки. Ми стали ареною зіткнення, тому і результати від паризького візиту Зеленського кволі. Європейці хотіли б поговорити більше з новою американською адміністрацією. У Макрона і Меркель закінчуються каденції і хочуть увійти в історію як ті, що налагодили євроатлантичне співробітництво. Чекають на подальшу динаміку у стосунках Байдена та Путіна. Є ризик що станемо театром бойових дій, але добре, що перебуваємо на порядку денному", - додає

Негативним моментом візиту називає те, що президент не добивався економічної підтримки України, адже це наша безпека.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Зради" у Зеленського в Парижі не відбулося. Перемоги теж - політолог

"Жодного прориву не відбудеться. Мінські угоди - це клей, в якому все тоне. Маємо бачити хоч один жест доброї волі з боку Росії - розблокування кордонів або обмін полоненими. До того часу нічого не відбуватиметься. Наразі Росія дала чіткий сигнал, що в мирі не зацікавлена. Європейська дипломатія слабка з часів Другої світової. З ними є шанс працювати як з економічним блоком, якщо буде взаємопроникнення. Адже ЄС - насамперед економічний блок. В іншому випадку у них слабкий інтерес до українських проблем. Це формальні союзники. Реальними є США і Туреччина. Балканські війни тривали десятиріччя, Німеччина і Франція домовлялись, але поки американські літаки не рознесли режим Мілошевіча (югославський політик і державний діяч, президент Союзної Республіки Югославія (1997—2000), Сербії (1986—1997). Ключова фігура конфліктів, що послідували після розпаду Югославії на початку 1990-х років. Його вважають одним із головних винуватців цих подій. - Gazeta.ua), нічого не відбувалося", - підсумував Батозський.

У Володимира Зеленського 16 квітня було дві частини зустрічі. Спочатку з президентом Еммануелем Макроном, а потім підключилась по відеозв'язку канцлер Німеччини Ангела Меркель. Буде засідання радників "Нормандської четвірки" 19 квітня. Будуть обговорюватися кластери, зроблені німецькою і французькою стороною з доповненнями України. Також Зеленський запропонував Макрону підписати декларацію про підтримку вступу України в ЄС.

Зараз ви читаєте новину «Європа чекає на США: здобутки і втрати паризького візиту Зеленського». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі