вівторок, 15 липня 2008 11:09

Єврокомісія: Україна не підпадає під стратегію розширення ЄС

Незважаючи на 9 раундів переговорів між керівництвом ЄС та України, досі так і не вдалося узгодити форму нового документу, який має замінити нині діючий план дій.

Єврокомісар з питань зовнішньої політики, виступаючи у Центрі дослідження європейської політики, наголосила, що Україна та Євросоюз сперечаються щодо майбутньої угоди між Києвом та Брюсселем. Дипломати не можуть узгодити навіть назву документу, зізналася Беніта Ферреро-Вальднер.

Єврокомісар зазначила, що українська сторона хотіла б укласти угоду про асоціацію, яка б містила перспективу членства у Євросоюзі. Однак, на думку Беніти Ферреро-Вальднер, така перспектива можлива лише у межах стратегії розширення ЄС. Україна ж не підпадає під дію цієї стратегії. Натомість їй відведена роль у політиці добросусідства Євросоюзу, наголосила вона.

За словами єврокомісара, Україна нині не має перспективи членства — хоча їй і не подобається це чути. Водночас, що буде у майбутньому передбачити не можливо — зауважує Беніта Ферреро-Вальднер.

Вона також додала, що нова угода, яка має бути посиленою, міститиме, зокрема, положення про створення зони вільної торгівлі. Очікують що переговори з цього питання затягнуться. Загалом же деталі угоди Брюссель та Київ мають обговорити у вересні під час саміту Україна-ЄС у французькому Евіані. За словами Беніти Ферреро-Вальднер, вона сподівається винести питання про укладення нової угоди з Україною на саміт Євросоюзу у жовтні, повідомляє Німецька хвиля.

Зараз ви читаєте новину «Єврокомісія: Україна не підпадає під стратегію розширення ЄС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі