вівторок, 20 лютого 2007 13:04

Естонський парламент підвищив статус державної мови

Сьогодні парламент Естонії на засіданні прийняв поправку в преамбулу Конституції, яка підсилює роль державної мови.

Згідно із зміною, "держава покликана забезпечити збереження естонської нації, мови і культури". Раніше слово "мови" в цій частині преамбули не містилося.

Як наголошується в записці пояснення до поправки, "конституційна оцінка естонської мови істотно підвищить престиж вивчення і повсякденного використання державної мови серед жителів Естонії, рідною мовою яких є якась інша мова."

За поправку проголосували 66 депутатів із 101, тих, хто утримався не було. Інші в голосуванні не брали участь. Для набуття чинності поправки її повинен схвалити і парламент майбутнього скликання, який оберуть на чергових парламентських виборах 4 березня.

Це буде вже третя поправка після ухвалення конституції на референдумі 28 червня 1992 року.

У лютому 2003 року прийняли поправку, яка продовжувала термін повноважень місцевих органів самоврядування з трьох років до чотирьох, у вересні 2003 року прийняли зміну, що дозволила Естонії вступити в Європейський Союз, повідомляє Интерфакс-Украина.

Зараз ви читаєте новину «Естонський парламент підвищив статус державної мови». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі